Det är Babymusik-kurs som står på schemat som ordnas av medborgarinstitutet. Det är den tredje gången som den här ensemblen samlas för att sjunga och röra på sig tillsammans med sina barn. Varje gång de har samlats har de behandlat ett visst tema, tidigare har de sjungit sånger om vintern och om kroppen. Den här gången är temat hus, hem och familj.

– Det är bra både för barnen och föräldrarna att vi tar något nytt varje gång. Vi varierar, säger Nilsson-Wik.

Många av barnen sitter som trollbundna när Nilsson-Wik och föräldrarna sjunger tillsammans. Efter några av de mera traditionella barnsångerna – och en liten namngenomgång i form av sång – tar föräldrarna barnen i sin famn och ställer sig upp. Det är dags för en ringlek. De allra minsta barnen får åka karusell och svänger omkring i luften, något som verkar uppskattas.

”Här kommer Pippi Långstrump, tjolahopp, tjolahej, tjolahoppsansa!” sjunger gruppen medan de går runt i cirkeln. Det är svårt att inte smittas av leendena som uppstår på barnen.

– Det här är nog riktigt kul. Det är något annorlunda i vardagen, säger Johanna Sippus som kommit till kursen med dottern Lovisa Storlund.

Efter ringleken är det hög tid att vila armarna för föräldrarna. I stället får barnen varsitt instrument, någon har en maracas, medan en annan viftar med en tamburin. Det finns inga krav på att barnen måste sitta i cirkeln, utan var och en får röra sig fritt. Huvudsaken är att man har roligt och att man är en del av gemenskapen.

– Även fastän Livia, min dotter, kanske inte gör rörelserna här alltid så kan hon göra dem när vi är hemma, säger Matts Isuls.

"Föräldrarna kan nog flera av sångerna från förr. Men de kanske inte har sjungit dem sedan de var små."

Pernilla Nilsson-Wik

 

Men när instrumenten ska lämnas tillbaka får barnen separationsångest. Flera börjar gråta när Nilsson-Wik försöker ta tillbaka instrumenten. Vissa händer är som fastklistrade. Som tur är så är känslan av misär flyktig och i en handvändning är det glada miner åter igen.

– Föräldrarna kan nog flera av sångerna från förr. Men de kanske inte har sjungit dem sedan de var små. Till exempel en sång om Kalle Anka som vi brukar sjunga är en sång jag sjöng själv som liten, säger Nilsson-Wik.


Hon har varit musiklärare på medborgarinstitutet sedan 2015. Idén till Babymusik kom från Folkhälsans familjecafé och där önskade man en kurs i just musik för babyn. Nilsson-Wik hoppas att Babymusik ska bli en återkommande kurs. Men även fast man inte har möjlighet att delta i kursen, som haft stor efterfrågan, så kan man ta in musiken i babyns vardag där hemma.

– Sjung med dem oavsett om det är gamla visor. En visa i veckan är mera än nog. Ta det inte så hårt om inte barnet vill sjunga en dag, ibland går det inte, medan vissa dagar kan de komma med sångboken i hand, säger Nilsson-Wik.

Madelene Bengs, en av deltagarna, kom till kursen med sina barn Alwa och Axel. De brukar spela piano och gitarr där hemma. Madelene känner igen de äldre visorna som sjungits på kursen. Och hennes barn har lärt sig förutom melodierna, även en och annan sångtext.

– Speciellt Axel har snappat upp ord här på kursen som han sagt där hemma, säger Bengs.
Det är även andra barn som tar med sig hem av det de lärt sig på Babymusik.

– När vi sjöng om kroppen sjöng vi ”Huvud, axlar, knä och tå”. Och nu så kan Lovisa vad som är ”huvud”, säger Sippus.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 13 mars. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.