Strax efter klockan 20 på söndagen, när resultatet från förhandröstningen i Korsholm blev offentligt, surfade rekordmånga läsare in på Vasabladet.fi för att ta del av rapporteringen. Belastningen blev så pass stor att nyhetssajten gick ner och låg nere från och till i ungefär två timmar.

– Det var många, många fler besökare än normalt som kom in på en väldigt kort tid. Tidigare har vi nog haft fler besökare under ett helt nyhetsdygn än under söndagen, men så vitt vi kan se har vi aldrig förr haft så här många besökare inne på sajten samtidigt, berättar HSS Medias sajtchef Anna Granér.

– Besökarna var även väldigt länge inne på sajten, trots att nyhetsflödet var väldigt långsamt eller låg nere. Det är ju positivt att så många kommer in till sajten, men synd att det här skulle ske just en sån här kväll.


Vill undvika liknande problem i framtiden

Enligt Granér jobbade företagets utvecklingsavdelning intensivt med att försöka lösa överbelastningsproblemen under kvällen. Vid 22-tiden gav arbetet äntligen resultat och sajten började fungera som normalt igen.

– Vi utvärderar nu vad det var som hände och försöker lösa hur vi ska kunna undvika liknande problem i framtiden. Vårt mål är ju att alla ska kunna gå in på Vasabladet.fi och läsa vad vi rapporterar när det händer något stort. 

Under söndagen var trycket stort också på Korsholms kommuns webbplats efter att förhandsrösterna publicerats. Även den gick ner efter klockan 20 och låg nere i några timmar.