Till helgen väntas flödestoppen nås i de österbottniska åarna och älvarna och de närmaste dagarnas väder är avgörande för hur stor översvämningsrisken blir. Det väntas varmare väder och eventuellt nederbörd till slutet av veckan och det ökar risken för översvämning meddelar man från NTM-centralen i Södra Österbotten. 

Enligt prognosen kommer det att vara mindre flöden i åarna och älvarna i år än i fjol och man väntar ett ganska normalt år. Det som är avgörande för hur stora flödena blir – och därmed hur stor översvämningsrisken blir – är hur mycket nederbörd som kommer och om det uppstår isproppar. 


I Kyro älv väntas vattenföringen fördubblas under de närmaste dagarna, vilket motsvarar ett årligt flöde. Med mera vatten i ån kommer isen att börja röra på sig vilket kan leda till isproppar speciellt i nedre loppet och i älvmynningen.

För Närpes, Lappfjärds och Tjöck åar väntas ett flöde som uppstår en gång på ett till tre år. I Kronoby å ökar vattenföringen till helgen men flödestoppen väntas först senare i april. 

NTM-centralen försöker minska flödestopparna genom att ta in flödesvatten i de konstgjorda och reglerade sjöarna vid Närpes å, Lappo å och Kyro älv.