Under torsdagskvällen utbröt upplopp i den katolska stadsdelen Creggan i Londonderry, efter att polisen enligt nyhetsbyrån Reuters genomsökt hus i området. Ett flertal brandbomber ska ha kastats mot polisbilar och flera skott avlossats.

Kvinnan, en journalist som arbetade i Nordirland, har identifierats av lokal polis. Hon dog av skottskador i samband med oroligheterna.

Polisen fördömer attentatet.

"Det här mordet visar tydligt att när terrorister tar till våld och vapen i samhället är det allmänheten som hamnar i fara. Det är tydligt att de inte bryr sig om vilka de skadar", skriver polisen på sin hemsida.

"Nya IRA"

Polisen tror att en grupp som kallar sig Nya IRA, en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA), ligger bakom gårdagens attack, det uppger de under en presskonferens på fredagsmorgonen.

Oroligheterna kommer dagen före påskhelgen, då nordirländska republikaner, som vill att landet ska förenas med Irland, uppmärksammar påskupproret 1916 mot det brittiska styret. Enligt flera brittiska medier ska en demonstration hållas i Londonderry på måndag, till stöd för att hela ön Irland ska vara irländsk och styras från Dublin.

Politiker fördömer

Politiska ledare på båda sidor fördömer dödsfallet och de nu uppblossade oroligheterna.

– Mordet på den här unga kvinnan är en tragedi för hennes familj men också en attack mot alla människor i provinsen, en attack mot fredsprocessen och en attack mot långfredagsavtalet, säger Michelle O’Neill, republikanska Sinn Féins ledare i Nordirland, i ett uttalande enligt Guardian.

Arlene Foster, ledare för unionistpartiet DUP, twittrade: "Förkrossande nyheter. Ett meningslöst dåd. En familj har slagits sönder. De som förde vapen till våra gator på 1970-, 80, och 90-talen hade fel. Det är lika fel 2019. Ingen vill gå tillbaka till hur det var då." 

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger i ett uttalande att gårdagens misstänkta terrorattack är "chockerande". Även EU-kommissionen har fördömt mordet och kravallerna. 

Bakgrund: Den våldsamma perioden "The Troubles"

  • Nordirland är en del av Förenade kungariket (United Kingdom) och styrdes fram till 1972 av en protestantisk majoritet som diskriminerade den katolska befolkningen. När en fredlig medborgarrättsrörelse i slutet av 1960-talet började kräva lika rättigheter för katoliker möttes deras krav av våld från protestanter som såg sin maktställning hotad.
  • Det utlöste en våldsspiral där Irländska republikanska armén (IRA), som slogs för ett enat Irland, och protestantiska halvmilitära grupper, som ville behålla banden till Storbritannien, gjorde sig skyldiga till blodiga attentat. Omkring 3 700 människor miste livet i den drygt 30 år långa våldsamma perioden, som brukar kallas för The Troubles.
  • Ett fredsavtal slöts 1998 och steg för steg har livet i Nordirland normaliserats, även om våldet inte har försvunnit helt. Alla problem kunde inte lösas och fredsprocessen har varit kantad av kriser.
  • Storbritanniens komplicerade utträde ur EU har väckt farhågor om att konflikten ska blossa upp igen, eftersom den i nuläget öppna gränsen mellan Nordirland och Irland kan påverkas.
  • Nordirland gick in i EU med resten av Storbritannien 1973.
  • Irland är en självständig republik som utgör större delen av ön Irland. Landet är medlem i EU sedan 1973.
  • Källa: Landguiden