Barnens val ordnas i Vasa mellan 15 och 21 maj. Det är inte vilka kandidater som helst som barnen får välja mellan. De uppställda kandidaterna är djurkaraktärer som tävlar om barnens röster för att få resa ut i Europa. Bland kandidaterna finns bland andra en uggla, en häst och en björn. 

I Vasa kan barnen rösta samtidigt som EU-valets förhandsröstning pågår vid Vasa stadsbibliotek bredvid Medborgarinfon och vid Samservicepunkten i Lillkyro. 

Barnens val

  • Barnens val i Vasa är en del av en nationell kampanj som samtidigt ordnas på flera orter runtom i Finland.
  • Idéen uppstod redan 2017 i Björneborg då man ordnade ett skilt val för barnen i samband med kommunalvalet.
  • Allting började med en mamma som skrev på Facebook hur frustrerad hon var över att hennes barn inte fick hjälpa henne vid röstningsstället och sätta ner hennes röst i valurnan.
  • Arrangörerna bakom barnens val är Finlands Juniorhandelskamrar, Kommunförbundet och Björneborg stad.
  • Källa: Lastenvaalit.fi
 

Rösta med hjälp av förälder

– Bredvid det allmänna förhandsröstningsstället finns barnens röstningsställe med självbetjäning. Där kan barn rösta med hjälp av en förälder eller någon annan vuxen. Barnen får fylla i och stämpla röstsedeln varefter man sätter ner den i barnens valurna, säger servicerådgivare Petra Winberg vid samservicepunkten. 

Kandidaterna har redan publicerats på webbplatsen lastenvaalit.fi.

Rösterna räknas efter valet i alla de medverkande kommunerna och resultatet publiceras nationellt. 

– Med barnens val vill man göra röstandet till en gemensam tillställning för alla. Det kan inspirera dem att rösta även i fortsättningen, säger Winberg. 

Mer info om öppethållningstider för röstningsställen finns på Vasa stads webbplats