När pensionärsföreningen i Oravais öppnade ett gym på Tallåsen i Oravais i april dröjde det inte länge innan besökarna hittade till träningslokalen.

– Vi har haft ett tiotal besökare om dagen, säger Göran Westerlund, ordförande för Oravais pensionärer, när han räknar igenom gästboken.


Gymmet ägs av föreningen, men är öppet för alla. Westerlund säger att det troligen är ett av Österbottens mest förmånliga gym.

– Det kostar ingenting för medlemmar i föreningen och för icke-medlemmar tar vi en avgift på femtio euro i året.

Gymredskapen som finns i det 40 kvadratmeter stora utrymmet, kommer ursprungligen från E8-center. Maskinerna och all utrustning anskaffades av Orapac, Mirka, Oravais hus och Oravais kommun för cirka 15 år sedan, men nu när centret stängdes så levde redskapen i limbo innan föreningen kom på idé att man kunde ta över gymmet.

– Redskapen är tillverkade av Hur i Karleby. De har några år på nacken, men är i väldigt bra skick. De är inte allt för tuffa utan passar perfekt för pensionärer. Det finns instruktioner på väggarna som förklarar hur varje redskap fungerar, säger Westerlund.


Att Tallåsen blev hem för gymmet beror på att föreningen har mycket verksamhet på stället och ett lämpligt rum som var ledigt. Föreningen äger och förvaltar pensionärsbostäder i fyra hus och har egna mötesutrymmen på området.

– Vi råkar faktiskt ha en ledig och nyrenoverad lägenhet för tillfället om någon är intresserad, säger Westerlund.

Gymmet är öppet på vardagarna mellan klockan 8–16. Om någon vill träna kvällstid eller på helger kan man få en egen nyckel för en pant på 20 euro.

Westerlund säger att föreningen hoppas att intresset för att gå med i Oravais pensionärsförening ska öka ytterligare nu när medlemmarna har möjlighet att gå på gym. Men någon brist på medlemmar har föreningen inte. Tvärtom. Cirka 70 procent av pensionärerna i Oravais är medlemmar. Men man vill nog höja täckningsgraden ytterligare.

– Vi har vunnit förbundets rekryteringstävling två år i rad. Vårt mål är att vi ska vinna i år igen, säger Westerlund och skrattar. Då måste vi fira. Föreningen fyller 50 år nästa år (1970–2020).

Men vad får man som medlem i föreningen förutom gymkort? Faktiskt ganska mycket.


Medlemmarna brukar åka på gemensamma resor, teater, fester, möten, spela pidro, petanque och golf. Den sociala gemenskapen är mycket viktig, att umgås, träffas och trivas - att må bra och leva gott

– Vi är också med i motionsverksamhet i form av sega gummor och sega gubbar.

Alla medlemmar får dessutom tidningen "God tid" tio gånger om året.

Men kanske det viktigaste är ändå att medlemmarna har ett förbund som ordnar en rätt så omfattande verksamhet och kämpar för pensionärernas frågor och rättigheter genom intressebevakning. Föreningen är nämligen en del av Svenska pensionärsförbundet, som har totalt 77 medlemsföreningar runtom i Svenskfinland. I Österbotten finns 26 föreningar.

– Förbundet representerar över 20 000 pensionärer från hela Svenskfinland. Folk och institutioner brukar lyssna på förbundets röst, säger Westerlund.

Oravais Pensionärer har 370 medlemmar. Svenska pensionärsförbundets målsättningar är att arbeta för trivsel och samhörighet och därigenom motverka ensamhet och utanförskap, att bevaka medlemmarnas intressen samt att ta tillvara den kunskap och livserfarenhet som pensionärerna har.

Oravais pensionärsförening:

  • Ordförande Göran Westerlund
  • Viceordförande Lars-Erik Staffans
  • Sekreterare Karita Sillanpää
  • Gunvi Lundqvist
  • Seija Karls
  • Bjarne Andersson
  • Märta Storsjö
  • Ginger Hägglund, första suppleant
  • Harry Backlund, andra suppleant
 

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 15 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.