Efter sju gruppspelsomgångar försvann hemmanationen och slovakiska yttern Ladislav Nagys – 36 mål på 122 matcher – sista match i landslagströjan följdes av en fin hyllning från publiken i Kosice i samband med straffsegern mot Danmark.

Men hockeyfansen i Slovakien – boende och ditresta – kan vara lugna. Det ska spelas många matcher till.

Och dessutom lär det bjudas på fin underhållning då flera av mästerskapets allra hetaste spelare nu inleder guldjakten med att spela kvartsfinal.

Kaapo Kakko tog VM med storm i början av gruppspelet.

Kaapo Kakko, 18, Finland

Tonåringen från Åbo har tagit VM med storm och gav Finland en drömstart i turneringen med bland annat två mål mot Kanada och tre mot Slovakien. Efter gruppspelet står yttern på sex mål och en assist. Tillsammans med den amerikanska centern Jack Hughes toppar han rankningen inför sommarens NHL-draft.

Nikita Kutjerov, 25, Ryssland

NHL:s poängligavinnare är givetvis VM:s största stjärna. Han vräkte på med 128 poäng – 41 mål och 87 assist – den här säsongen och blev nominerad till Hart Trophy, priset som NHL:s mest värdefulla spelare får. Och visst är Tampa Bay-yttern även i toppen av poängligan i VM, med sex mål och nio assist är han bara två poäng efter svenska Toronto-yttern William Nylander.


Andrej Vasilevskij är en av VM-turneringens klart bästa målvakter. Det vet bland andra Aleksandr Ovetjkin.

Andrej Vasilevskij, 24, Ryssland

Fyra insläppta puckar mot Tre Kronor innebar att Tampa Bay-målvakten tappade förstaplatsen i statistiken. Men fem segrar på fem matcher, två nollor och 94,57 i räddningsprocent säger ändå en hel del. Dessutom var han NHL:s vinstrikaste målvakt i grundserien med 39 segrar och är nominerad till Vezina Trophy, priset för NHL:s bästa målvakt.


William Nylander (88) var poängbäst i gruppspelet.

William Nylander, 23, Sverige

Efter en tuff säsong i Toronto – där han anslöt till laget först efter en långdragen kontraktsförhandling – tackade han ja till VM-spel. Och han har lyst med teknisk briljans, defensivt slit och framför allt poäng. Med 17 poäng, 5+12, toppar han poängligan.

Filip Hronek, 21, Tjeckien

Den här säsongen har backen hoppat mellan NHL-laget Detroit och dess farmarlag. I VM har han blivit en av Tjeckiens nyckelspelare. Med tre mål och sju assist toppar han backarnas poängliga och är en stor anledning till att laget tog andraplatsen i grupp B bakom dominanten Ryssland.