Slagord som "Skäms!" och "Stoppa polisens terror!" haglar på Moskvas gator, där demonstranter kräver att de poliser som var inblandade i gripandet av den ryske journalisten Ivan Golunov ställs till svars. Demonstrationen, som inte har tillstånd från myndigheterna, har samlat hundratals, många av dem klädda i t-shirtar som uttrycker stöd för Golunov.

Omfattande protester

Golunov, som anklagades för narkotikabrott, släpptes ur sin husarrest i tisdags efter ovanligt omfattande protester mot fängslandet. Polisen har hävdat att man hittat droger i Golunovs lägenhet samt i en ryggsäck, vilket Golunov – som gjort sig känd för att avslöja korruption bland Moskvas elit – har sagt är en komplott. Om han skulle ha fällts hade han riskerat 20 års fängelse.

"Efter dna- och rättsmedicinska undersökningar samt analyser av fingeravtryck har beslutet tagits att lägga ned förundersökningen mot Golunov på grund av brist på bevis", skrev inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i ett uttalande i samband med att journalisten släpptes.

"En liten seger"

En av dem som gått ut på gatan i Moskva är 15-årige Jegor, som bär en Golunov-t-shirt.

– Det som hände Ivan Golunov händer varje dag över hela landet. Många fall av narkotikabrott påminner om det här, säger han i ett tal inför protestmötet.

– Det är tur att Ivan släpptes, men det är en liten seger. Vi har inte vunnit striden, fortsätter han.

Även i Rysslands andra stad S:t Petersburg har omkring hundra personer samlats i centrum. De kräver att myndigheterna släpper personer som man anser har gripits på godtyckliga grunder, däribland historikern Jurij Dmitrijev.

Den ryske oppositionsaktivisten Alexej Navalnyj har gripits under protester i Moskva. Arkivbild.