Det är en varm dag i slutet av maj. Förberedelserna är i full gång. Komossa UF vill göra det enkelt för människor att sälja sina saker och har även en del intressanta saker själva.

Föreningen har hittat stora mängder gamla skolplanscher.

Inne i en av salarna i gamla skolan så står det uppradat stora mängder planscher. Heidi Nyman och Ida Blåfield inspekterar dem och förundras över det fynd de gjort. För en tid sedan hittade föreningen bortglömda skolattiraljer på kallvinden. Det visade sig att det fanns stora mängder gamla undervisningsplanscher där.

Ida Blåfield hittade till sin förvåning en gammal projektor i en portfölj de hittat på vinden.

En del av dem kommer att säljas på loppiset och Nyman och Blåfield tror att åtgången kommer att vara stor. Nyman säger att föreningen själva har en del fina saker att sälja, men de vill inte stjäla rampljuset från försäljarna och företagen som kommer att vara på plats.

– Vi ordnade det här för första gången i fjol. Det toppade alla förväntningar vi hade. Det kom säkert över 200 personer. Vi har redan flera anmälda än förra året, och då har inte anmälningstiden gått ut ännu. I år vill vi göra det ännu bättre och därför har vi tre företag som säljer sina varor på plats, säger Nyman.

Aveo ordnar lagertömning och Dress Like Marie och Dolce Vita Design kommer att vara på plats. Föreningen valde de här företagen eftersom de anser att deras utbud kompletterar varandra.

– Vi är tacksamma för att de kommer. Vi kommer även att ordna caféverksamhet på loppiset. För bakverken står Lillkungs, så det kommer bland annat att finnas färska grisar och biskvier, förutom kaffet då, säger Nyman.

För att underlätta för privatpersoner som vill sälja på loppiset så kommer föreningen att stå för försäljningen. Det enda man behöver är att komma med sina varor och att prissätta dem. De saker som inte blir sålda kan man välja att donera till föreningen Flyktingvännerna rf.

– Det var flera i fjol som undrade om de skulle ha tagit emot det som blev över, säger Blåfield.

Ida Blåfield och Heidi Nyman ser vad de hittar på kallvinden.

Blåfield och Nyman går upp till kallvinden för att se om de hittar något ytterligare intressant. Då hittar de två planscher som passar perfekt för trakten; nämligen två skolplanscher med kor som motiv.

– Vi tänkte nu också att det måste finnas koplanscher i Komossa, säger Blåfield.

Några andra intressanta fynd de gjort är vikbara planscher som vecklas ut till breda motiv. Dessutom finns det vissa planscher som har gjorts i två olika exemplar efter och före krigstiden.

– Det finns två planscher som annars är identiska. Enda skillnaden är att den ena har Rysslands flagga i topp och den andra Finlands. Om vi någon gång får tråkigt är det bara för oss att gå upp på vinden. Vi fick mycket för en euro om vi säger så, säger Blåfield.

Ida Blåfield och Heidi Nyman inspekterar gamla filmrullar de hittade.

Föreningen har ordnat flera evenemang under det gångna året. Varje onsdag har de samlats för att hålla i gång verksamheten. Men efter att loppiset ordnats är det dags för föreningen att ta en andningspaus. Sommaren är helig för Komossaborna, som Blåfield beskriver det. Det lär också behövas för på hösten ska föreningen ordna en stor fest.

– Då firar vi 100-årsjubileum. Det kommer vi att planera under sommaren, säger Blåfield.

Såväl Blåfield som Nyman tror att deltagarna kommer att uppskatta loppiset. De besitter nämligen en viss sorts expertis.

– Vi är båda riktiga loppistöntar, vi har tänkt på vad vi själva vill se på ett loppis. Och till allas glädje så kommer vi att kunna ta emot betalning via kort i år. Det är också något vi förbättrar jämfört med i fjol, säger Nyman.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 12 juni. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.