Efter 0–0 i premiären mot lågt rankade Argentina var det många som undrade hur det egentligen står till med Japan – världsmästare 2011 och VM-finalist för fyra år sedan.

Mot Skottland kunde det mesta av tvivlet borstas bort. Japanskorna stod för en stabil insats och vann med 2–1 efter två mål i första halvlek. Skottland reducerade i slutet av matchen, men kunde trots en rejäl forcering inte kvittera.

Skotskorna väntar fortfarande på sin första VM-seger. Nu kom den andra förlusten efter 2–1-nederlaget i premiären mot England.

De båda japanska målen kom efter tveksamma försvarsingripanden.

Mana Iwabuchi sköt 1–0 efter att det skotska försvaret agerat slarvigt med en rensning. Ledningsmålet kom i 23:e minuten.

En kvart senare fick Japan en tveksam straff. Skotska backen Rachel Corsie kom på efterkälken och la armen på Yuika Sugasawas axel. Japanskan föll och domaren pekade på straffpunkten. Sugasawa slog enkelt in straffen förbi målvakten Lee Alexander.

Den skotska reduceringen lät vänta på sig till 88:e minuten. Lana Clelland bjöds på ett öppet läge och satte 2–1 med ett långskott.

Resultatet i grupp D innebär att Japan har fyra poäng inför sista matchen mot England på onsdag. Skottland möter Argentina samma dag. England och Argentina möts i kvällens sena VM-match i Frankrike.