Lagen skulle möjliggöra utlämningar från det delvis självstyrande Hongkong till Fastlandskina. Den ses som ett brott mot Kinas löfte om "ett land, två system", och därmed ett hot mot Hongkongs status som globalt finansnav.

Runt en miljon människor i Hongkong protesterade mot lagförslaget förra helgen. Protesterna har pågått under veckan och mötts med tårgas och gummikulor från polisen. Trycket på Carrie Lam, som står bakom förslaget, har ökat i takt med protesterna och våldsamheterna.

Förslaget kan pausas

I fredags började stödet för lagen att svaja även hos Pekingvänliga politiker som uppmanade Carrie Lam att lägga det på hyllan under en tid. Klockan nio på lördagsmorgonen (svensk tid) har Carrie Lam kallat till pressträff, utan att ge några detaljer om vad hon ska tala om. Lokala medier rapporterar att hon kommer att meddela att lagförslaget pausas.

Parlamentsledamoten Michael Tien säger att det är osannolikt att förslaget kommer att stoppas helt.

– Lagförslaget har stöd hos regionsregeringen så jag tror att ett tillbakadragande skulle skicka ett politiskt budskap om att staten har fel. Det kommer inte att hända under "ett land, två system", säger han till Reuters och syftar på det oberoende som Hongkong åtnjuter gentemot Fastlandskina.

Nya demonstrationer

Demonstranterna har också fått stöd av omvärlden. EU anser att lagen kan få "långtgående konsekvenser för Hongkong och dess folk, för EU och utländska medborgare, samt för affärslivets förtroende för Hongkong".

Under söndagen planeras en ny manifestation mot förslaget – och för att polisen ska ställas till svars för hur de har behandlat demonstranterna. ()

Fakta: Hongkong

  • Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.
  • Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen "ett land – två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.
  • Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.
  • Källor: NE, The Guardian, AFP. (TT)