Att möta Sverige verkar vara en öm tå för de bästa spelarna i världen. Eller snarare: det verkar ge en öm tå.

Först tvingades tyska Lyon-mittfältaren Dzsenifer Marozsán (bruten tå) inleda kvartsfinalen på bänken, och nu rapporteras det från det nederländska lägret att lagets stora stjärna Lieke Martens har liknande problem.

26-åringen skadade en tå i åttondelsfinalen mot Japan, men kunde ändå spela hela kvartsfinalen mot Italien. Men när Nederländerna på måndagen gjorde sitt första träningspass i Lyon, två dagar före semifinalen mot Sverige, fanns hon inte med på planen.

Under den kvart som var öppen för medier satt Martens vid sidan av och lutade sig mot ett stängsel, innan hon körde ett mycket lugnt pass på en träningscykel.

– Startelvan är fortfarande i återhämtningsfasen eftersom att det är två dagar efter match. Det är därför de tränar individuellt. I morgon tränar de med laget igen, säger Nederländernas presschef Anja van Ginhoven.

Hur mår Martens?

– Hon känner fortfarande av tån, så nu börjar vi om igen för att få henne redo för spel mot Sverige.

På Nederländernas presskonferens på måndagskvällen sa förbundskapten Sarina Wiegman att hon tror att Martens kommer att hinna bli spelklar.

– Lieke har haft den här skadan ett bra tag. Men efter matchen mot Japan fick hon mer problem med tån. Hon kunde spela mot Italien, och tån har inte blivit sämre sedan dess. Jag tror att hon ska kunna spela, säger Wiegman.

Efter kvartsfinalvinsten mot Italien, där Martens spelade hela matchen, sa Barcelonastjärnan att hon ska kunna spela semifinalen mot Sverige, i Lyon på onsdag.

Efter kvartsfinalsegern mot Italien, där Martens spelade hela matchen, sa Barcelona-stjärnan att hon ska kunna spela semifinalen mot Sverige i Lyon på onsdag.

– Det finns en viss oro. Det fanns det redan inför matchen mot Italien, men då sa hon efteråt att hon spelade 90 minuter på adrenalin, och att ”om jag kan spela nu kan jag spela på onsdag”, säger Daniel Dwarswaard, reporter på Rotterdambaserade tidningen Algemeen Dagblad.

– Jag tror att hon kommer att spela, men vi är inte helt säkra. Det kommer att bestämmas på matchdagen.

Ett Nederländerna med eller utan Martens är två olika lag, säger Dwarswaard.

– Utan henne är det definitivt ett svagare lag. Hon kommer att vara saknad. Hon är inte i sin bästa form, men hon är alltid en av de bästa spelare. Å andra sidan har vi Lineth Beerensteyn, som har gjort det jättebra som avbytare och som en del tycker borde vara med i startelvan i stället för Shanice van den Sanden. Men om inte Martens kan spela kommer Beerensteyn gå in till vänster i stället.

En som vet vad Lieke Martens går för är svenska backen Amanda Ilestedt, som under flera säsonger var lagkamrat med Martens i svenska Rosengård.

– Det är en väldigt bra spelare, bra en mot en, bra skott. Henne får vi ha koll på. Hon gillar att kliva in i banan, men hon kan också gå runt på kanten. Hon är duktig med bollen i hög fart, säger Ilestedt.

– Det gäller att ligga nära henne och ta henne så tidigt som möjligt. Om hon får upp farten blir det svårt.

Lieke Martens

  • Född: 16 december 1992 (26 år).
  • Från: Bergen, Nederländerna.
  • Klubbar: Heerenveen, VVV Venlo, Standard Liège, Duisburg, Göteborg, Rosengård, Barcelona (2017–).
  • Meriter i urval: EM-guld och priset som mästerskapets bästa spelare 2017, Fifas pris till årets spelare 2017, Uefas pris till årets spelare 2017, svenska cupen 2015–2016, svenska supercupen 2016, spanska cupen 2018.