Anmälningsförfarandet ersätter miljötillståndsförfarandet inom vissa branscher. Den största enskilda gruppen som överförs till anmälningsförfarandet är djurstallen. Om nya djurstall byggs eller gamla utvidgas behöver de som omfattas av anmälningsförfarandet i regel inte längre ansöka om miljötillstånd utan ärendet behandlas av den kommunala miljövårdsmyndigheten i egenskap av anmälningsbeslut.

Den största förändringen med förfarandet jämfört med miljötillståndsprocessen är att den behöriga myndigheten har 120 dagar på sig att fatta ett beslut om att godkänna eller förkasta anmälan. En bristfällig anmälan lämnas utan prövning och verksamheten får inte inledas.

Verksamheter som omfattas av anmälningsförfarandet överförs till kommunens tillsyn från och med 1.1.2020, även om verksamheten inte ändras. Nuvarande miljötillstånd förblir oförändrade. I Södra Österbotten överförs cirka 100 djurstall till kommunerna, i Mellersta Österbotten cirka 30 och i Österbotten cirka 45.

Verksamhetsutövarna informeras personligen med brev om överföringen av tillsynen. Innan tillsynen av djurstallen överförs, inspekteras deras verksamhet och tillståndsenlighet.