På Island är skog så ovanligt, och träden ofta så unga, att människor brukar skämta om att den som gått vilse i skogen bara behöver ställa sig upp för att hitta hem igen.

Men så har det inte alltid sett ut. När vikingarna kom till Island i slutet av 800-talet var över en fjärdedel av ön täckt med skog, och de flesta träden var björkar. Inom ett århundrade hade vikingarna skövlat 97 procent av skogen. Träden använde de bland annat för att bygga hus.

Avsaknaden av skog på ön innebär bland annat att det inte finns vegetation som skyddar jorden från att erodera och som kan lagra vatten, något som leder till omfattande ökenspridning.

Island försöker nu få tillbaka skogen genom återplantering. Till exempel vill myndigheterna göra Hafnarsandur, ett område på 6 000 hektar på sydvästra Island som består av basalt och svart sand, till skog.

Dussintals plantskolor har upprättats över hela ön för att underlätta insatserna med skogsplanteringen. Vid sidan av björk planterar man även trädsorter med ursprung i andra länder. I Kvistar, tio mil utanför Reykjavik, produceras omkring 900 000 tallar och popplar om året.

Skogsplantering är en av den isländska regeringens prioriterade frågor i handlingsplanen för klimatet som publicerades i september förra året.

Sedan 2015 har mellan tre och fyra miljoner träd planterats på Island, vilket motsvarar omkring 1 000 hektar.