Chattloggarna som offentliggjordes för två veckor sedan blev droppen som fick bägaren att rinna över. Ekonomins kräftgång och anklagelser om korruption med nödhjälpspengar i spåren av orkanen Marias 2017 hade redan prövat puertoricanernas tålamod, och läckan utlöste en massiv protestvåg med krav på guvernören Ricardo Rossellós avgång.

Nu har åklagare i det självstyrande amerikanska territoriet beslutat om husrannsakan mot Rosselló samt elva andra personer som i en privat chatt bland annat hånade kvinnor, homosexuella och orkanoffer. Enligt lokala dagstidningen El Nuevo Dia har personerna beordrats att överlämna sina mobiltelefoner.

Avgår som partiledare

Ricardo Rosselló har redan meddelat att han avgår som ledare för partiet Partido Nueva Progresista och att han inte ställer upp för omval.

Det räcker inte, menade hundratusentals som på måndagen blockerade gatorna i Puerto Ricos huvudstad San Juan med krav på att Rosselló omgående ska lämna guvernörsposten.

– Han borde lämna över makten till nya ledare, sade 36-årige Isham Rodriguez som deltog i demonstrationen.

Ett par hundra demonstranter samlades också utanför guvernörens residens, där polis använde tårgas för att skingra folkmassan.

"Vi är trötta"

Under måndagen fick proteströrelsen förstärkning av ett flertal kända ansikten, däribland Puerto Ricos store son, den öppet homosexuelle artisten Ricky Martin som var en av de som hånades av Rosselló och kollegerna.

– Korruption, det är galet. Vi är trötta, vi orkar inte längre, säger Martin i ett videoklipp från demonstrationen som han postat på sociala medier. 

Fakta: Puerto Rico

  • Puerto Rico är en ö i Västindien, som tillsammans med flera mindre öar utgör ett självstyrande amerikanskt territorium.
  • De 3,3 miljoner invånarna (2018) är amerikanska medborgare men har inte rätt att rösta i amerikanska president- och kongressval, så länge de inte flyttar till det amerikanska fastlandet.
  • Däremot har Puerto Rico en egen guvernör, senat och ett representanthus. Den politiska debatten har länge kretsat kring frågan om förhållandet till USA, där de tre partierna representerar olika hållningar.
  • Partido Nueva Progresista (PNP) vill göra ön till en amerikansk delstat, Partido Popular Democrático (PPD) som vill behålla dagens status, och Partido Indepentista Puertorriqueño (PIP) som vill att Puerto Rico blir en helt självständig stat.
  • Flera folkomröstningar om landets framtid har hållits genom åren. I den senaste, som hölls i juni 2017, ville 97 procent att landet skulle bli en delstat. Men omfattande bojkotter gjorde att endast 23 procent av de röstberättigade röstade.
  • Det är upp till den amerikanska kongressen att godkänna nya delstater.
  • Puerto Rico var en spansk koloni till 1898, då USA tog kontroll över ön.
  • Källor: NBC, BBC, NE, CNN (TT)