Sofie Björkgren-Näse: "Jag är ett barn av min generation, men förverkligar mig själv gör jag inte"

Sofie Björkgren-Näse illustrerar bokstäver på jobbet. Nu är hon aktuell med en arbetsbok i lettering.

Sofie Björkgren-Näse arbetar som bokstavsillustratör och har försörjt sig på det i snart sju år. Att vara sin egen chef och arbeta med något kreativt har inte alltid varit enkelt, men i Björkgren-Näses fall har det hittills varit värt det. 

Läs artikeln här. 

De vill göra Nya torget i Gamla Vasa till marknadsplats igen


Nu vill Eva Reinikainen, ordförande för guiderna i Vasa-Korsholm, och Olavi Laitala, rågranne med torget, blåsa liv i den 200 år gamla handelsplatsen i Gamla Vasa. Foto: Linus Lindholm

Torget i Gamla Vasa som är mer än 200 år gammalt har väckt guiden Eva Reinikainens förtjusning. Nu efterlyser hon idéer hur det kan användas. Även rågrannen Olavi Laitala brinner för att torget ska bli livfullt igen.

Läs artikeln här.

Gift vardag för Korkea-aho och Uusi-Simola


Kaj-korkea aho och maken Niko Uusi-Simola i Esse.

Att vara gifta känns på många sätt precis som vanligt för Kaj Korkea-aho och Niko Uusi-Simola. Samtidigt tycker båda att den positiva energin från bröllopet finns kvar ännu ett par veckor senare.

Läs artikeln här. 

Vasabon Omar Yehia leder finländska sektionen av New Sudan association – vill inte krisen i landet glöms bort


– Folk tas till fånga, dödas, våldtas och torteras på hands order, säger Omar Yehia från New Sudan association.

Människor bor i skogen, gränserna är stängda, kyrkorna, moskéerna och skolorna bombas och det finns inga sjukhus. – Om folk skickas tillbaka svävar de i livsfara, säger Omar Yehia från New Sudan association om läget i Sudan.

Läs artikeln här. 

Anna färgar tyger med kompostavfall och blommor

Att färga tyger och garn med produkter från naturen blev Annas hobby som fyllde all dötid hon hade när sonen sov. Nu drömmer hon om att göra hobbyn till ett jobb.

Gullök blir rosa, brännässlor blir grått och granatäpple blir gult. Anna Nyman färgar tyg och garn med växter, blommor och kompostavfall.

Läs artikeln här. 

Journalisten Tom Juslin ska fånga nutidens liv i Österbotten

Tom Juslin kommer att röra sig runt om i svenska Österbotten med sina kameror de närmaste månaderna.

För fem år sedan dokumenterade Tom Juslin livet i Västerbotten. Nu har turen kommit till Österbotten.

Läs artikeln här.

Hot och möjlighet när Afrika växer – Ambassadör: "Hjälp Afrika att hjälpa sig självt"


Trafiken är ett växande problem i Kenyas huvudstad Nairobi.
Europas stora granne växer, och det påverkar oss. Slarva inte med hemläxan, hälsar ambassadör Erik Lundberg till de företag som planerar att etablera sig i ett afrikanskt land. I den gamla sockerfabriken får Jakobstadsbördige konstnären Oscar Hagen härja så mycket han vill. Upproret har fått ge vika för harmoni – men han slutar aldrig experimentera.

Läs artikeln här. 

Sockerfabriken är Oscar Hagens frizon – "Jag vill göra konst för alla"


20190715, Sockerfabriken, Vasklot, Vasa, Mitt arbetsrum – Oscar Hagen.

I den gamla sockerfabriken får Jakobstadsbördige konstnären Oscar Hagen härja så mycket han vill. Upproret har fått ge vika för harmoni – men han slutar aldrig experimentera.

Läs artikeln här.
 

Se karta: 75 sjunkna skepp i Kvarken

Skepp lastade med smuggelsprit som aldrig återfunnits, skepp som sänkts av sovjetiska ubåtar och skepp som gått på grynnor i storm ... Historierna om vraken i Kvarken är många.

De steniga farvattnen i Kvarken är ökänt farliga att navigera i. Vår klickbara karta visar platsen för 75 olika vrak och berättar deras historia.

Läs artikeln här.