Det är litet för enkelt att säga att unga i dag mår dåligt. Fler får psykisk vård, ja, men ser man på till exempel den stora skolhälsoundersökningen finns det också flera mätare som det senaste decenniet har gått åt rätt håll, i medeltal.

Medeltalet hjälper ändå inte den enskilda. Mia Antell har jobbat som skolkurator i tio år, på Yrkesakademin och Vasa gymnasium, och före det som lärare:

– Det jag tycker märks är att de som har problem har verkligt mycket problem, de hopar sig.

Å andra sidan, många unga tycker inte längre att det är någonting konstigt med mentala problem.

– När vi själva var unga var det ju en jättehög tröskel, nu diskuterar de sinsemellan och söker också hjälp, säger Antell.

Det kan förstås också vara en delorsak till att unga upplevs må dåligt – det får synas.


Vad de unga själva tycker ska Vasabladet, Österbottens Tidning och Centret för livslångt lärande nu ta reda på. I dagarna lanseras en enkät som riktar sig till de unga och en annan som riktar sig till lärare och annan personal i skolorna. Det handlar egentligen om att gå vidare, säger Patrik Stenvall, ledande nyhetschef på HSS Media.

"När vi i våras genomförde satsningen #ingenmobbning var det många som efterlyste en fortsättning."

Patrik Stenvall, ledande nyhetschef

 

– När vi i våras genomförde satsningen #ingenmobbning var det många som efterlyste en fortsättning.

Och det blir det nu med #allaskafåmåbra, som satsningen kallas. Konceptet är snarlikt: en enkät, journalistik kring ämnet, ett brett upplagt seminarium och så förhoppningsvis även resultat.

Seminariet Ingen mobbning hölls i Academill i februari.


För HSS Media är det ett av många sätt att lyfta fram viktiga frågor.

– VBL, ÖT och CLL har under många år arrangerat olika typer av seminarier och föreläsningar, ofta för fullsatt Akademisal. För ett år sedan ville vi ta steget vidare från kända föreläsare till att arrangera seminarier kring fenomen som påverkar samhället negativt, säger Patrik Stenvall.

Mobbningen är ett exempel, Akademiforumet "Vem vågar flytta till ett vårdhem" är ett annat. Nu gäller det de ungas välmående.

#allaskafåmåbra

  • Den 24 september arrangerar VBL, ÖT och Centret för livslångt lärande vid ÅA det brett upplagda seminariet #allaskafåmåbra om välmående och psykisk ohälsa i skolmiljö.

  • VBL och ÖT kommer även att skriva om samhällsproblemet i artiklar och reportage.
  • Inför seminariet görs två enkätundersökningar för att kartlägga situationen i högstadier och på andra stadiet i svenska Österbotten. Den ena enkäten görs bland vuxna som arbetar i skolmiljö, den andra riktar sig till elever och studerande.

 

En skolkurator, rektorer och forskare har varit med och tagit fram de enkäter satsningen bygger på. Vi vill ha de ungas egna berättelser. Men ambitionen är också att få fram förslag till förbättringar. Från lärarhåll har det även kommit önskemål om att få fram synpunkter som utmanar skolan som institution.

– Det är säkert bra, för inte är ju samhället och skolan färdigt byggda, säger Stenvall.


Skolkuratorn Mia Antell välkomnar satsningen. Att tala om välmåendet är bra. Att åtgärda de största problemen kan sedan vara ett verkligt mångfacetterat och krävande jobb. Orsakerna till illamåendet är också mångfacetterade, det händer mycket i en ung människas liv. Men en grundfaktor tycker sig Antell ha identifierat:

– Det handlar mycket om familjen, varifrån man kommer, starten i livet.

"De unga har inte alltid förmågan att kunna hantera jobbiga känslor."

Mia Antell, kurator

 

Samtidigt hör hon till dem som vill påpeka att man inte kan skratta och vara glad jämt.

– De unga har inte alltid förmågan att känna igen sina känslor, att kunna hantera jobbiga känslor.

Man behöver inte nödvändigtvis söka hjälp för att man är ledsen.

– Man behöver också ha djupa dalar för att ha ett rikt liv, det är att vara människa, säger Antell.