"Godkännandet av landstigningen av de här människorna är helt och hållet premiärministerns ansvar", skriver han.

Inrikesministern har det slutliga ordet i gränsfrågor i Italien. Premiärminister Guiseppe Conte har vädjat till Salvini att på humanitära grunder släppa in migranter från fartyget. Nu skriver Salvini som svar att Conte kan godkänna att de "påstått" minderåriga får gå iland trots att det "avviker från min inriktning".

Gjort husrannsakan

Fartyget har 134 migranter ombord, och de 27 minderåriga evakueras till den italienska ön Lampedusa av kustbevakningen, enligt den spanska organisationen Proactive Open Arms som står bakom fartyget.

Italienska kustbevakningen intill fartyget Open Arms. Arkivbild.

I utredningen om Salvini har åklagare genomfört en husrannsakan hos landets kustbevakning, där bland annat dokument med kommunikation mellan myndigheten och inrikesdepartementet beslagtogs. Förhoppningen är att de ska ge en bild av vem som beslutat vad.

Kritik mot Salvini

Representanter för kustbevakningen kritiserade nyligen Saivinis linje mot räddningsfartygen. I en skrivelse till ministern tidigare i veckan konstaterade myndigheten att det inte finns några skäl till att inte låta fartygen få tillgång till italienska hamnar. Regeringen har även uppmanats att utse en säker hamn dit fartygen kan ta sig.

De senaste veckorna har Open Arms och ytterligare ett fartyg, Ocean Viking, räddat hundratals migranter i Medelhavet. Ansvariga på det förra skeppet har beskrivit migranterna ombord som psykologiskt nedbrutna och i behov av vård.