En explosion ska ha ägt rum i Nordirland nära gränsen till Irland, skriver det irländska radio- och tv-bolaget RTÉ.

Spränganordningen ska medvetet ha placerats på platsen för att skada eller döda poliser, uppger den nordirländska polisen. Det finns dock inga uppgifter om skadade.

Polisen i Nordirland uppger enligt RTÉ att "det var ren tur att ingen blev dödad eller allvarligt skadad" i explosionen.

Smällen inträffade invid en väg utanför gränsbyn Newtownbutler, där polis arbetat under helgen efter att ha fått uppgifter om ett misstänkt föremål.

– Jag är helt övertygad om att detta var ett avsiktligt försök att locka till sig poliser och antiterrorpoliser till området för att mörda dem, säger Stephen Martin vid polisen i brittiska Nordirland.

Det fanns ingen bebyggelse i närheten av explosionen och ingen kom till skada. Polisen tror att syftet med sprängladdningen var att den skulle detonera när tekniker arbetade på platsen, men dessa hade redan åkt därifrån.


Stephen Martin nämner två utbrytargrupperingar från den väpnade rörelsen Irlands republikanska armé (IRA) – New IRA och Continuity IRA – och säger att det finns goda skäl att låta utredningen starta i den änden.

–Man kan lugnt säga att deras aktivitet har ökat i år, säger han, och poängterar att vem som helst hade kunnat falla offer för attacken.

Irlands premiärminister Leo Varadkar fördömer bombdådet i ett uttalande:

"Det finns aldrig något som kan rättfärdiga att använda våld för att uppnå politiska mål."

Den irländske justitieministern Charlie Flanagan beskriver attacken som avskyvärd "utan hänsyn till vare sig rättssamhället, regler eller demokratiska principer".

Arlene Foster, ledare för det nordirländska unionistpartiet DUP, riktar sig till de ansvariga och säger att det är dags för dem att "lämna scenen och låta alla gå vidare".


Stämningen är spänd i området med tanke på osäkerheten kring brexitprocessen och gränsfrågan på Irland. En återinförd hård gräns mellan Nordirland och Irland tros spä på den mångåriga konflikten mellan republikaner och unionister.

Förra månaden berättade nordirländsk polis om misstankar om att väpnade grupper försökte mörda poliser i staden Craigavon. I juni upptäcktes en bomb under en polisbil i Belfast.

I januari i år exploderade en bilbomb i Londonderry som misstänks ha placerats ut av New IRA, som även tros ha dödat journalisten Lyra McKee i april.

"The troubles"

  • På slutet av 1960-talet började områdets katolska befolkning revoltera mot den protestantiska majoriteten. Den brittiska armén kallades in för att stabilisera läget, men lyckades snarare med det motsatta. 1972 års blodiga söndag, då 14 katolska demonstranter mejades ned av brittiska soldater, trappade upp konflikten.

  • Trettio år av våldsamma strider, ofta kallade "The troubles", följde därefter. Runt 3 700 människor dödades i vad som främst klassats som terrordåd mellan rivaliserande grupper. Den mest kända är Irländska republikanska armén, IRA, som bildades för hundra år sedan för att bekämpa det brittiska styret. Gruppen har flera gånger splittrats och fraktioner har existerat under snarlika namn, som Verkliga IRA och Nya IRA.