Orsaken till donationen är att Eija och Jussi planerar, efter många år i Maxmo, att flytta till Borgå. De har länge drivit skärgårdsläget Varppi.

– Utställningen har funnits på Varppi, men då vi flyttar blir den utan hem, säger Eija Mendelin.

Kulhålet i tavlan uppkom i samband med intagningen av Vasa garnison.


Paret önskar att utställningen ska få permanent synlighet i stället för att packas ner i en låda och lyfts fram vid enstaka tillfällen. Därför tog de kontakt med Maxmo hembygdsförening.

– Det fanns aldrig någon tvekan på att vi skulle ta emot den, säger hembygdsföreningens ordförande Håkan Nylund.

– Överstebostället Tottesund blir ett bra hem för utställningen. Herrgården har en lång historia som central för Österbottens regementes verksamhet under den svenska tiden i Finland, säger Jussi Mendelin.

– Herrgården har varit delaktiga i många världshistoriska händelser. Det finns ingen annan kommun i Österbotten som kan tävla med Maxmo om att vara delaktig i Finlands ja till och med i världshistorien som Maxmo. Jag står för det, säger Nylund. 


Utställningen berättar om hur fartyget Equity kom från Tyskland till Finland. Utan Equity skulle inte Finland vara det Finland vi känner i dag. När fartyget kom till Västerö i Maxmo 1917 fanns det ombord 6500 ryska militärgevär, 500 mauserpistoler, 30 kulsprutor, 8 motorcyklar. Och inte för att glömma det viktigaste, nyutbildade jägare som skulle spela en stor roll i kampen om Finlands självständighet.



Paret Mendelin började samla på historiska föremål med anknytning till Equity i samband med att de flyttade till Maxmo 1979. På den tiden var Maxmo en egen kommun med många nämnder.

– Jag var ordförande i kulturnämnden i Maxmo.

Jägartraditionsföreningen hade satt upp en minnesplatta för Equity och vart tionde år samlades man för att minnas. Föreningen tog kontakt med nämnden och ville att kulturnämnden skulle sköta de praktiska arrangemangen kring minnesdagen. Det var då som vi började undersöka vad Equity egentligen handlade om. Det blev vårt startskott, säger Jussi Mendelin.

Jussi Mendelin säger att Tottesunds herrgård blir ett bra hem för Equity-utställningen.


– Det blev en del av vår verksamhet på Varppi. Vi ville erbjuda mera än övernattning och mat, säger Eija Mendelin.

Utställningen har fått två egna rum i Herrgården. I det så kallade jägarrummet finns föremål som är direkt kopplade till jägarrörelsen och Equity. Här berättas bland annat historien om bröderna Dalaholm från Särkimo som satte livet till i kampen om Finlands självständighet. En tavla med ett kulhål hänger på väggen. Kulhålet är en påminnelse om blodet som spilldes när Finland bröt sig loss från Ryssland.

– Kulhålet uppkom i samband med intagningen av Vasa garnison, säger Jussi Mendelin.


I Mannerheimrummet finns bland annat en säng som Mannerheim tagit en tupplur i.

– Han vilade i sängen när han var på väg från Vasa via Vassor till Vörå krigsskola, säger Nylund.

För tillfället är utställningen enbart öppen för grupper som bokar på förhand. Men Nylund hoppas att man ska kunna hålla öppet åtminstone på sommartider i framtiden.

– Det skulle vara trevligt om vi skulle få i gång en kaféverksamhet.

Förutom Equity-utställningen finns på Tottesunds Herrgård också utställningar om Sibelius bröllop, Mannerheim, en miniatyr över herrgårdsområdet och själva Tottesunds by samt herrgården med dess herrar och husbönder. 


Artikeln publicerades i Kommunbladet den 4 september. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media