På passagerarfärjorna slängs stora mängder mat, dels på grund av felberäknad åtgång, dels på grund av att passagerare lämnar mat på tallriken.
Nu tar Viking Line tag i problemet. Viking Lines fartyg Mariella har på fyra månader lyckats minska mängden matavfall med cirka 27 ton. Mängden motsvarar 70 000 portioner.
Projektet innebar att man installerade vågar i avfallskärlen i det centraliserade köket där maten tillagas. Med hjälp av ett datorprogram kategoriserades och statistikfördes matsvinnet. Tack vare analysen ändrade man rutinerna.
– Ett konkret exempel är att överbliven kokt potatis från lunchen kan omvandlas till läckra tillbehör till middagen, säger Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm i ett pressmeddelande.
Mest mat har kunnat räddas genom att effektivisera arbetet i köket. Viking Line fäster numera större uppmärksamhet vid mängderna som tillreds.
För att minska tallrikssvinnet har restaurangpersonal börjat serverat färdiga portionsbitar vid buffébordet, skriver Viking Line i pressmeddelandet.
Nu planerar Viking Line att göra ett liknande projekt på M/S Gabriella.
Mat & dryck
20.9.2019
Viking Line slänger mindre mat – kokt potatis från lunchen blir tillbehör till middagen
Genom att väga all mat och göra ändringar i arbetsrutinerna på M/S Mariella har Viking Line lyckats minska matsvinnet med 40 procent.