Tiotusentals applikationer som misstänks kunna ha spridit användares personliga information på ett olämpligt sätt har stängts av från Facebook. Ett litet antal av dem har stoppats för gott på plattformen.

Bakgrunden är Cambridge Analytica-skandalen, då personuppgifter från 87 miljoner Facebookanvändare läcktes och användes i politiska syften. Det fick Facebook att förra året inleda en översikt över miljontals appar, ett arbete som fortfarande pågår.

Inte avslutad utredning

"Vår undersökning av apputvecklare är inte på något sätt avslutad. Men vi har meningsfulla framsteg att rapportera. Hittills har utredningen studerat miljontals appar. Av dessa har tiotusentals stängts av, av en rad anledningar", skriver Ime Archibong, vice vd för produktpartnerskap vid Facebook, i ett blogginlägg där han konstaterar att vissa utvecklare inte svarat på företagets frågor.

"Det är viktigt att förstå att de appar som har stängts av är kopplade till omkring 400 utvecklare. Det är inte nödvändigtvis en indikation på att dessa appar utgör ett hot mot användare", fortsätter Archibong.

Facebook stängde i fjol av mer än 400 appar, då enligt Archibong på grund av oklarheter kring utvecklarna som byggt dem, eller hur informationen som människor valt att dela med appen kan ha använts.

Mångmiljardböter

Skandalen har gett Facebook böter i mångmiljardklassen. I juli gav USA:s handelsmyndighet FTC sociala medier-jätten en rekordbot på fem miljarder dollar, motsvarande kring 50 miljarder kronor, för att ha lämnat ut uppgifter om sina användare till utomstående.

Under sommaren gjorde företaget även upp med finansmyndigheten SEC i en utredning av misstankar om att bolaget vilselett marknaden om hur man har använt känslig personlig information. Facebook har inte erkänt att man gjort något brottsligt, men har gått med på att betala 100 miljoner dollar till SEC i uppgörelsen.