I dagsläget börjar studentföreningar i Vasa inse att evenemang med fokus på fest och fylla exkluderar en hel del människor. Problemet har diskuterats tidigare men nu ska något börja hända. 

"Det behöver inte nödvändigtvis vara något fel med det man gjort inom verksamheten tidigare men ett 'så här har det alltid varit'-tänk kan man inte fastna i."

Julia Liewendahl

Ordförande för FSLF



– Jag tror att det kräver en ny generation. Det behöver inte nödvändigtvis vara något fel med det man gjort inom verksamheten tidigare men ett "så här har det alltid varit"-tänk kan man inte fastna i, säger Julia Liewendahl, ordförande för Finlands svenska lärarstuderandes förening på Åbo Akademi. 

– Vi försöker tänka på att evenemangen ska vara för alla. Därför finns ett alkoholfritt alternativ och andra alkoholfria evenemang, säger Liewendahl.

En gulnäbbsintagningslek vid namn "klädstrecket" slopades för några år sedan. Leken går ut på att klä av sig tillräckligt mycket för att sedan bilda ett streck på marken. Vinner gör den som lyckats göra det längsta strecket. 


"Vi tog bort klädstrecket för två år sedan. Det tog mer än vad det gav."

Julia Liewendahl

Ordförande för FSLF

 

Problemet med leken har främst varit att äldre studerande samlats för att se på och att det då inte funnits något sätt att se till att publiken inte fotograferar med sina smarttelefoner. 

– Vi tog bort klädstrecket för två år sedan. Det tog mer än vad det gav, säger Liewendahl. 

Många av de äldre snapsvisorna är också ganska råa och diskriminerar vissa grupper av människor. Därför har FSLF valt att ta bort eller skriva om vissa sånger. 

– I en av snapsvisorna sjunger man om att de som är nyktra inte har lika roligt som de som är fulla. Den har vi valt att ta bort eftersom det ändå brukar vara en del personer som är nyktra på våra fester, säger Liewendahl.

Erika Storfors, Jasmine Malm och Julia Liewendahl vill göra studielivet trevligare för alla.


För att motarbeta trakasserier på sitsar och festligare evenemang använder FSLF sedan två år tillbaka ett kontaktformulär. Formuläret kan fyllas i anonymt och icke anonymt om man vill anmäla sådant man sett eller själv varit med om. Kontaktformuläret kan hittas på sajten eller via en QR-kod i sitsens sångblad. 

– Får vi in något anonymt tar styrelsen upp saken och om man väljer att uppge sitt namn kan styrelsen ta kontakt med personen i fråga, säger Liewendahl.
 
Studentföreningarna har också gjort saker för att inkludera alla de senaste åren. Till exempel har man valt att använda sig av både svenska och engelska när man marknadsfört sina evenemang. 

– Vi försöker se till att informationen om de evenemang vi ordnar finns på båda språken eftersom det finns många studerande från andra länder som deltar i våra evenemang, säger Erika Storfors, ordförande för studentföreningen på Svenska handelshögskolan i Vasa. 

– På Novia finns en helt engelskspråkig utbildningslinje inom sjukvård. Därför skriver vi också på engelska i alla våra Facebookevenemang, säger Jasmine Malm, ordförande för sjukvårdarstuderandes studentförening NUD på Novia. 

På Åbo Akademis studentkår jobbar Petra Lindblad som studentombud. Hon är också ÅAS trakasseriombud och henne kan man diskutera med för att få råd och stöd om man blivit utsatt för mobbning, diskriminering, sexuella trakasserier eller våld. Lindblad menar att man sett en förändring i föreningarnas verksamhet.

Studieliv 2.0 är en handbok för ÅAS föreningar för att stöda dem med att ordna verksamheten på ett jämlikt sätt. Enligt studentombud Petra Lindblad har guiden varit väldigt populär.


"Många upplever att det blivit lättare att prata om frågor som dessa, men det finns mycket att göra ännu."

Petra Lindblad

Studentombud på Åbo Akademis studentkår

 

– Enligt min uppfattning har föreningarna i samband med #metoo och #dammenbrister blivit mera tydliga med att säga att sexistiskt och rasistiskt beteende inte hör hemma på deras evenemang. Många upplever att det blivit lättare att prata om frågor som dessa, men det finns mycket att göra ännu, säger Lindblad. 

Händer något kan Lindblad träffa och diskutera saken på personens begäran. Ärendet kan föras vidare men det bestämmer offret eftersom trakasseriombudet alltid har tystnadsplikt. 

– Är det inte du själv som varit med om något är det också okej att ta kontakt om till exempel kompisen varit med om något. Det kan också vara tungt för den som lyssnat.


Fotnot: Skribenten studerar journalistik på Åbo Akademi i Vasa.