Viktor Ewald (1860–1935) var en amatörmusiker – från Sankt Petersburg – som vid sidan om sin ingenjörsbefattning och professur inom byggbranschen spelade cello i Beljajev-stråkkvartetten.

Ewalds bidrag till musikhistorien är framför allt fyra bleckblåskvintetter, vilka är några av de tidigaste verk som komponerats för den här sammansättningen.

I stadsorkesterns andra kammarmusikkonsert denna höst tar musikerna sig an Ewalds Kvintett nr 1 B-dur op. 5. Musikerna är Tapio Paavilainen (trumpet), Arto Panula (trumpet), Harri Ala-Aho (valthorn), Tuomas Länne (trombon) och Martin Enroth (tuba).

Kvintett nr 1 B-dur op. 5 skapades cirka 1890 och det är det enda verket av kvintetterna som publicerades under Ewalds livstid. Kvintett i B-dur är ett fullvärdigt kammarmusikverk från romantiken, där de ryska influenserna förenas med den centraleuropeiska harmoniutvecklingen. 

Konserten "Oktoberfest" är en blandning av klassisk musik och underhållningsmusik. Kvintetten spelar även klassiska hitlåtar som "Sata salamaa", "Downtown" och "Ei itketä launtaina".

"Oktoberfest" i Vasa stadshus är på söndag klockan 16.