Den gemensamma skogsstrategin bör stärkas för att den bättre ska kunna svara på framtida utmaningar. Det ansåg EU-ländernas jord- och skogsbruksministrar under sitt möte i Luxemburg den 14-15 oktober.

Skogsbruket hör till den del av beslutsfattningen som fortfarande hör till medlemsländernas egen behörighet. Ministrarna var ändå överrens om att EU:s gemensamma skogsstrategi är nödvändig för att EU-regleringen som påverkar skogssektorn ska hållas konsekvent inom unionen.

En sektorsövergripande och täckande gemensam strategi bidrar dessutom till att EU:s skogar vårdas och används på ett så hållbart vis som möjligt. Ministrarna ansåg att strategin i fortsättningen bör integreras starkare i de internationella politikprocesserna.

– Jag är nöjd att reformen av EU:s skogsstrategi fick starkt stöd i rådet. Trots att skogspolitiken hör till medlemsstaternas behörighet påverkar många EU-bestämmelser skogarna. Därför behöver vi en stark och självständig skogsstrategi som samordnar politiken kring skogar och skogsbranschen, säger Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) i ett pressmeddelande.

Utöver skogsstrategin diskuterade rådet också under mötet hur man framöver effektivare ska lyckas förebygga global avskogning.