– Lions Club i Vörå har tidigare skänkt en hjärtstartare till skidstugan i Vörå. Det var i samband med det som vi började fundera på om man också kunde få en till Oravais, säger Sören Alm, ordförande för Hjärtföreningen.

Föreningen tog kontakt med Lions i Oravais för att höra om de kunde vara intresserade av att donera en hjärtstartare. Lions, vars uppgift är att tjäna samhället, var genast med på noterna.

– Vi tyckte det var ett behjärtansvärt ändamål, säger Anne-May Wallin, president för Lions i Oravais.

Hjärtstartaren hänger nu direkt till höger när man kommer in på K-market. Fredrik Lönnqvist, vars pappa är köpman i butiken, säger att många kunder reagerat väldigt positivt på apparaten.

– Vi har tidigare funderat om det skulle vara möjligt att få en hjärtstartare så vi blev väldigt glada när Lions tog kontakt. Personalen har haft en genomgång om hur den fungerar.

Anders Bergman, Stig Gunnar, Sören Alm, Anne-Way Wallin och Fredrik Lönnqvist närvarade när KBL besökte K-market för att höra mera om hjärtstartaren.


Men man behöver ingen utbildning för att klara av att använda hjärtstartare. Apparaten talar på svenska om hur man ska använda den, steg för steg.

– Poängen med apparaten är att vem som helst ska kunna använda den. Hjärtstartaren utlöser inte heller någon aktivitet om det inte behövs. Den analyserar först om det är ett akut hjärtstillestånd. På det sättet kan man känna sig trygg om man är den som ger hjälp, säger Wallin.

Apparaten är inte enbart till för K-markets kunder, poängterar hjärtföreningen och Lions. Händer det något i området intill butiken kan man komma efter apparaten.

– Överallt i centrumområdet ska apparaten kunna användas. Därför är det väldigt viktigt att den är på ett synligt ställe, säger Alm.

Hjärtstartaren hänger nu direkt till höger när man kommer in på K-market.


Hjärtföreningen har kring 195 medlemmar i dag. Föreningen finns till för gemenskap för de som haft en hjärtsjukdom men också för de som vill stöda hjärtforskningen.

– Alla är välkomna med. En sak som är viktigt är att livet slutar inte bara för att få får en hjärtsjukdom.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 11 december. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.