I en intervju med tidningen Kaleva säger republikens president Sauli Niinistö att han fått höra om sina kommentarer kring barnen i al-Hol.

– Jag har fått kring öronen: en del är av den åsikten att jag inte borde ha sagt något alls medan andra tycker att jag sagt för mycket.

Presidenten syftar till sitt blogginlägg där han skrev att det ur moralisk synvinkel är självklart att hjälpa de finska barnen i fånglägret al-Hol. Niinistös bloggtext publicerades en dag innan regeringen gjorde sin politiska linjedragning i frågan om al-Hol.

President Niinistö säger också i intervjun att den terrorismlagstiftning som Finland har härstammar från 2003, efter attacken mot World Trade Center i New York år 2001. Lagstiftningen bör enligt honom ses över.

– Det var det säkert få i Finland som tänkte att en sådan här lagstiftning kan bli väldigt relevant för oss.

Niinistö säger att eftersom det blev en rättslig diskussion om ifall barnen och deras mammor skulle hjälpas till Finland från al-Hol eller inte, skrev han att den moraliska plikten att hjälpa barnen övergår den rättsliga.

– Jag tror att alla känner något slags moraliskt ansvar för dem. Att hämta hem barnen gör att vi är på samma nivå med de andra nordiska länderna.

Utrikesministeriet meddelade på lördagen att två föräldralösa barn från al-Hol har tagits hand om av finska myndigheter. Barnen finns nu i Finland och tas om hand av social- och hälsovårdsmyndigheterna.