Industrifacket inleder en strejk samt stödstrejker den 27 januari på flera hundra arbetsplatser. Orsaken är att få i gång avtalsförhandlingar som strandat. Strejken pågår i två veckor. Dessutom utlyser Industrifacket ett förbud mot arbete på övertid.

Orsaken till strejkbeslutet beslut är enligt Industrifacket arbetsgivarsidans ovilja att komma fram till ett avtal om de största tvistefrågorna i avtalsförhandlingarna. Tvistefrågorna handlar om slopandet av de oavlönade gratistimmarna och om löneförhöjningar.

Strejken pågår i två veckor och berör runt 14 000 arbetstagare. Branscherna som berörs är gummiindustri, olje- naturgas- och petrokemisk industri, kemisk basindustri, glaskeramisk industri, plastproduktindustri och kemisk produktindustri, mekanisk skogsindustri och malmgruvorna.

Den stödstrejk som också inleds gäller service- och uppehållsarbete i företagen som berörs av strejken.

Förbudet mot övertidsarbete inleds vid midnatt på söndagen och gäller fram till den 9 februari. Övertidsförbudet gäller sammanlagt cirka 35 000 anställda inom gummiindustri, olje- naturgas- och petrokemisk industri, kemisk basindustri, glaskeramisk industri, plastproduktindustri och kemisk produktindustri, mekanisk skogsindustri och malmgruvorna.

– Tyvärr har vi varit tvungna att inse att arbetsgivarsidans förhandlingsvilja i kemiindustrin och skogsindustrin är obefintlig, trots att vi inom teknologiindustrin lyckades komma överens om saker. Teknologiavtalet är en öppning och en modell, som man skulle tro att smakar även för andra, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.