Vid 19.30-tiden på onsdagskvällen blev det till sist dags för EU-parlamentsledamöterna i Bryssel att göra sin historiska omröstning.

621 sade ja. 49 sade nej. 13 lade ner sina röster.

Varpå nästan hela församlingen brast ut i sång. Klassiska Auld Lang Syne fick bli parlamentets farväl till Storbritannien, med ledamöter hand i hand och med armarna om varandra.

Därmed återstår bara en enda liten punkt inför det brittiska utträdet på fredag. Via en skriftlig procedur ska EU:s medlemsländer också säga sitt – något som väntas bli klart vid lunchtid på torsdagen.

Själva brexit sker sedan på fredagskvällen klockan 23, brittisk tid (klockan 1 i Finland).

Stämningen i EU-parlamentet var inför omröstningen både ledsam och glad.

– Det är ledsamt att se ett land lämna oss som två gånger om befriat oss – som två gånger blött för vår frihet, sade belgiske ledamoten Guy Verhofstadt i parlamentets avslutande brexitdebatt.

En glad Nigel Farage, EU-parlamentsledamot för Brexitpartiet, inför parlamentets omröstning om brexit.


– This is it. Det här är sista kapitlet på ett 47-årigt politiskt experiment som britterna ärligt talat aldrig varit förtjusta i. Jag hoppas att det här är början på slutet för det här projektet, sade i sin tur ärkebrexitören Nigel Farage.

Landsmannen Daniel Hannan, som talade för det brittiska regeringspartiet, Konservativa partiet, var något mer återhållsam.

– Jag önskar er alla lycka till. Ni förlorar en dålig hyresgäst, men vinner en bra granne, hälsade Hannan till de kvarstannande länderna i EU.

Någon dramatik var det ingen som väntade sig i omröstningen. När parlamentets konstitutionella utskott i förra veckan röstade om att rekommendera ett ja till utträdet slutade det med förkrossande ja-siffror: 23–3.

Verhofstadt, som lett parlamentets brexitstyrgrupp, betonade att onsdagen inte handlade om att säga ja eller nej till det brittiska utträdet i sig.

– Dagens omröstning är inte en omröstning för eller emot brexit. Det handlar om ett ordnat utträde. Jag ska vara ärlig mot er: om vi kunde stoppa brexit genom att rösta nej i dag så skulle jag vara den första att göra det. Men det är inte det som står på menyn, sade Verhofstadt i debatten.

Vissa tänkte ändå rösta nej, som en markering.

– Jag tycker att det är viktigt att de som valde in mig för att vara emot brexit också ser att jag är det – för jag anser att det här är ett grundläggande misstag som vårt land gör, säger nordirländska ledamoten och EU-vännen Naomi Long till TT.


Brittiska EU-parlamentsledamoten Aileen McLeod (till höger) får en kram av tyske kollegan Daniel Freund sedan parlamentets konstitutionella utskott röstat om att rekommendera ett ja till brexit. Arkivfoto.


För de brittiska EU-parlamentsledamöterna återstår nu endast några få debatter och omröstningar vid lunchtid på torsdagen innan de åker hem.

De flesta har redan packat och håller på att säga adjö.

– Det är en märklig dag. Det är något historiskt som håller på att ske. På vårt gruppmöte i morse blev det ganska känslosamt. Men som jag sade till kollegorna då: jag ser det här som en fas i vårt förhållande. Det är inte över, säger nordirländska Naomi Long.

Brexit – vad händer nu?

  • Den 31 januari klockan 23.00, brittisk tid, går Storbritannien ut ur EU, i enlighet med det utträdesavtal som i förra veckan slutligt godkändes från brittisk sida och som den här veckan formellt kommer att accepteras av EU.
  • För att underlätta för allmänhet och näringsidkare gäller övergångsregler fram till den 31 december 2020. Under den tiden fungerar exempelvis all handel, arbete, boende, jordbruksstöd och så vidare som förut. De enda praktiska skillnaderna tills vidare blir att Storbritanniens EU-parlamentsledamöter åker hem och att brittiska ministrar och tjänstemän inte längre deltar i regelbundna arbetsgrupps- och ministermöten inom EU.
  • Under tiden måste nya avtal, framför allt på handelsområdet, förhandlas fram. Från EU:s sida väntas ministerrådet under februari enas om ett förhandlingsmandat till chefsförhandlaren Michel Barnier, varpå diskussionerna kan inledas. Om parterna behöver mer tid på sig krävs enighet senast den 1 juli om att förlänga övergångsperioden. (TT)