Edvard Nickull var en man, som man kan säga var lite före sin tid. I Nickulls hus, dryga kilometer från Vörå centrum, var det tufft under de första decennierna av 1900-talet. Elektricitet fanns inte och vägen till huset var mer en kostig än en väg.

Men det hindrade inte Edvard för att försöka göra det bästa för sin familj. Men med stor uppfinnighet lyckades Edvard Nickull förenkla familjens vardag. Bland annat byggde han en egen vindgenerator som gav familjen ström och en av Vörås första traktorer fanns på gården.


Historien om vindgeneratorn och traktorn är en av många historier som barnbarnen Peter Sippus, Kenneth Nickull och Mikael Österberg fått höra.

De representerar tre olika släktled som härstammar från Edvard och hans fru Härta. Ättlingarna fick aldrig träffa sin farfar. Han gick bort i cancer den 2 april 1951.

– När de upptäckte cancern var det redan för sent. Den hade hunnit sprida sig så pass långt, säger Österberg, som fått händelseförloppet återberättat av sin mamma, Edvards dotter.


Edvard Nickulls barnbarn Mikael Österberg, Peter Sippus och Kenneth Nickull.


En av Edvard Nickulls sista önskningar var att hans minne skulle hedras genom en inbetalning till en fond, vars avkastning skulle gå till cancersjuka i Vörå kommun. Fonden förvaltades till en början av kommunens vårdnämnd, men med tiden minskade aktiviteten, eftersom räntorna blev så låga att det knappt blev någon avkastning att dela ut.

Nu har barnbarnen tagit ett gemensamt beslut att föra över fonden till Vörå-Oravais-Maxmo cancerklubb.

– All tre släktgrenar har diskuterat och kommit fram till att vi vill ge pengarna till cancerklubben så de kan göra något gott med pengarna. Vi vill att pengarna fortfarande ska gå till cancerdrabbade i kommunen, säger Österberg.

– Vi är väldigt tacksamma för pengarna, säger cancerklubbens ordförande Siv Säll.

Fonden kommer att göras om till ett minneskonto. Klubben kommer att dela ut kring 1500 euro från kontot till cancerdrabbade i året.

– En inbetalning känns bättre än blommor då man vet att pengarna faktiskt gör nytta, säger Kenneth Nickull.



Hela nettot går till klubben, som ser till att pengarna kommer till behövande personer. Klubben gör inte skillnad på människors inkomst när de söker om bidrag.

– Cancer drabbar alla lika hårt oavsett ekonomisk ställning, säger Österberg.

Privatpersoner kan göra en donation till minneskontot genom att köpa adressen från Vörå Blomstertjänst, City Florist Vörå, Amalia Blommor i Oravais och Kvevlax Sparbanks kontor i Maxmo. Det går också att betala in pengar direkt på kontot.

 

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 19 mars. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.