Undantagstillstånd råder, konstaterade statsminister Sanna Marin (SDP) i början av presskonferensen på tisdag eftermiddag.

Därefter berättade hon att statsrådet har enats kring två förordningar, varav den ena är så brådskande att den träder i kraft redan på tisdagen.

Den andra är mindre brådskande, men väntas tas i bruk först på onsdag.

Den brådskande förordningen gäller läkemedelstillverkningen och –försäljningen:

– Det ger oss rätt att genast begränsa försäljningen av läkemedel. Åtgärden genomförs i enlighet med beredskapslagens 87:e paragraf. Syftet är att trygga läkemedelstillgången inom sjukvården, sade Sanna Marin.

"Syftet är att trygga läkemedelstillgången inom sjukvården."

Sanna Marin

Statsminister

 
Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (V) tillade:

– I detta skede har vi gott om läkemedel i lagren. Men det är nu ändå viktigt att säkerställa att läkemedlen går till de som är i störst behov av dem.

– Beredskapslagen ger oss rätt att bestämma om försäljningsbegränsning i apoteken. Det gäller både läkemedel och skyddsutrustning.

Aino-Kaisa Pekonen betonade att det finns läkemedel i lagren men att åtgärden ändå behövs för att trygga vården.

"Beredskapslagen ger oss rätt att bestämma om försäljningsbegränsning i apoteken. Det gäller både läkemedel och skyddsutrustning."

Aino-Kaisa Pekonen

 

Därefter gick statsministern in på de aningen mindre
brådskande åtgärderna.

Sanna Marin räknade upp ett stort antal punkter i beredskapslagen som kommer att tas i bruk under onsdagen: Paragraf 86, 88, 93, 94, 95 och 109.

Paragraf 86: Staten kan ta över vården

Ger social- och hälsovårdsministeriet och Regionförvaltningsverken rätt att ta över eller styra social- och hälsovården ute i landet. Verksamhet kan utvidgas, läggas om eller flyttas till annan ort. En verksamhetsenhet kan också helt eller delvis ställas till statliga myndigheters förfogande.

Paragraf 88: Icke-brådskande vård stryps

Ger kommunerna rätt att avstå från att ge icke-brådskande vård i de fall där patientens hälsa inte riskeras.

Ger kommunerna rätt att avstå från att ordna dagvård om föräldrar eller andra vårdnadshavare kan ordna vården på annat sätt.

Paragraf 93: Förlängd arbetstid

Ger en möjlighet att förlänga arbetstiden, minska vilotiden (överskrida övertider) och ändra semesterperioden för personal inom socialvård, hälsovård, nödcentralen, polisen och räddningsväsendet.

Paragraf 94: Förlängning av uppsägningstiden

Arbetsgivares rätt att säga upp anställda inom vissa branscher begränsas. De branscher som gäller är hälsovården, socialväsendet, räddningsväsendet och nödcentralerna.


En dryg handfull paragrafer ut beredskapslagen kommer att tas i bruk efter riksdagens plenum på onsdagen. En paragraf tas i bruk redan på tisdagen. På bilden Pekka Haavisto, Maria Ohisalo och Sanna Marin.

Paragraf 95: Arbetsplikt för personal inom hälsovården

Om inte övriga åtgärder ger tillräcklig effekt är varje person mellan 18 och 68 år skyldig att utföra arbete som är nödvändigt för den nödvändiga hälso- och sjukvården.

Det gäller särskilt de som har fått utbildning inom denna sektor. Förordnande till sådant arbete ges för längst två veckor i gången.

Paragraf 109: Undervisning och utbildning

Under undantagsförhållanden kan undervisnings- och kulturministeriet bestämma att grundläggande utbildning och undervisning avbryts. Gäller grundskolorna men även bland annat gymnasier, yrkesutbildning, yrkeshögskola och yrkesinriktad vuxenutbildning.

Skyldigheter som att ordna med måltider, transporter och inkvartering begränsas också.

Pekka Haavisto uppmanade människor som vill återvända till Finland att göra det snarast.

Under tisdagens presskonferens kom det också fram att Finlands gränser börjar stängas under torsdagen (gäller inte frakt). 

– Nu är det hög tid för de som ska åka hem till Finland att göra det. Och ingen ska åka utomlands, sade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

"Nu är det hög tid för de som ska åka hem till Finland att göra det. Och ingen ska åka utomlands."

Pekka Haavisto

Utrikesminister

 
De två förordningarna fördes vidare från statsrådet till riksdagens plenum som inleddes redan på tisdag kväll. Därefter ska saken även börja behandlas av grundlagsutskottet som väntas lämna sitt betänkande till riksdagen på onsdag förmiddag.

– Alla de här åtgärderna är tänkt att träda i kraft onsdagen den 18 mars och gälla fram till måndag 13 april. Det gäller inte förordningen om läkemedelshantering som träder i kraft redan på tisdagen, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Sanna Marin sade att man i nuläget inte ser behov av att begränsa människors rörelsefrihet genom beredskapslagens paragraf.

Under presskonferensen kom en fråga om följderna ifall befolkningen inte följer de åtgärder som regeringen listat, exempelvis den som förbjuder folksamlingar på över tio personer på allmän plats.

"Vi ser i detta skede inte behov av att begränsa folks rörelsefrihet genom beredskapslagens 118:e paragraf."

Sanna Marin

 
Sanna Marin påpekade att den åtgärden hör till de som inte tas i bruk. Den finns alltså inte med i någon av de två förordningarna som ges.

– Vi tar inte i bruk beredskapslagens paragraf 118 som begränsar rörelsefriheten. I detta skede ser vi inte behov av det. Det är alltså inte straffbart. Vi rekommenderar ändå folk att undvika att samlas i grupper på över tio personer. Rekommendationen gäller också att inte besöka personer över 70 år.