Läget i Vasa sjukvårdsdistrikt är oförändrat, så antalet bekräftade coronafall är 62 fortfarande. Också i Södra Österbotten är läget oförändrat med 45 konstaterade fall. 

Heikki Kaukoranta, ansvarig infektionsläkare på Vasa stad, berättar att de allra flesta nya fallen har uppdagats i Södra Finland. 

– När man tittar på helgens siffror kommer majoriteten nya coronafall från Nyland och HUS område. I dag, söndag, har vi trettiotre nya fall i Finland. Av dem har trettio upptäckts i Nyland. 

Läget i övriga Finland är lugnt, menar Kaukoranta. Men han understryker vikten av försiktighet när samhället börjar öppna upp. 

– Åtta nya fall i Södra Karelen hade alla koppling till huvudstadsregionen. Det är oroväckande. Man borde vara väldigt noggrann om man reser någonstans just nu. Jag rekommenderar inte att man åker till Nyland eller att nylänningar kommer hit för att semestra.

Kaukoranta vill inte peka finger, men önskar samtidigt att alla gör vad de kan för att situationen ska få vara fortsatt lugn. 

– Jag vill inte säga att nylänningarna inte är välkomna, men man måste vara jättenoga med att hålla avstånd och vara försiktig. På så sätt behåller vi den goda situation vi har nu.