En expertgrupp tillsatt av Social- och hälsovårdsministeriet och Arbets- och näringsministeriet varnar för att undantagsförhållandena har påverkat olika grupper i samhället ojämlikt.

Expertgruppen, som leds av ärkebiskop emeritus Kari Mäkinen, har tagit fram åtgärder för att stärka välfärden och jämlikheten under och efter coronakrisen. Gruppen presenterade sina resultat på onsdagen.

Mäkinen inledde med att presentera styrkor som det finländska samhället visat sig ha under krisen. Han nämnde bland annat den starka finländska välfärdsmodellen och det civila samhällets centrala roll med ett vardagligt skyddsnät och socialt nätverk.

– Det här ska vi hålla fast vid och villkoren för de här funktionerna måste skyddas även i framtiden, sade Mäkinen.



Drabbar dem som redan har det svårt


Mäkinen påpekade att krisen drabbat alla i samhället, men särskilt de som redan är utsatta och har det svårt.

– Situationen förvärras för dem som har försörjningssvårigheter och dem som hör till någon minoritet. Krisen drabbar också unga och äldre personer hårt. Belastningen är också relaterad till kön. Särskilt unga kvinnor verkar vara i en svår situation, säger Mäkinen.

– Coronakrisen har blottlagt svagheter i vårt samhällssystem som inte nödvändigtvis har uppstått till följd av krisen, utan som funnits under ytan också före den.


Expertgruppen föreslår att ett oberoende råd för utvärdering av välfärdspolitiken inrättas och att Statistikcentralen möjliggör uppföljning av välfärdsutvecklingen.