Många högskole- och universitetsstuderanden blev inte klara i tid på grund av vårens undantagstillstånd. Skolorna och biblioteken stängde sina dörrar, och alla praktiker var inte möjliga att genomföra som planerat.

För många studerande innebär den uppskjutna utexamineringen att de inte längre är berättigade den kompensation som Folkpensionsanstalten betalar för studielånet såvitt den studerande blir klar i tid.

I nuläget är coronaepidemin inte en av de aspekter som trots allt kan ge studerande rätt till kompensation om studietiden förlängs, men en lagändring är på kommande, skriver Yle.

Undervisnings- och kulturministeriet förbereder för tillfället en lagändring. Planen är att i höst ändra studiestödslagen så att epidemins inverkan på studierna också ska tas i beaktande då studieframsteg och rätten till kompensation för studielån bedöms. På så vis ska också de studerande som nu inte blivit klara i tid på grund av coronavåren ändå ha en möjlighet att bli beviljade den lånekompensation som Folkpensionsanstalten betalar ut.