Nere i källaren, intill en Värmecentral, står en blinkande panel. Panelens uppgift är att förse ca 150 hushåll med internet och tv-bild.

– Värmen kommer från värmecentralen, även om servern nog också avger värme. Vi har ett eget kylsystem som ser till att ingenting överhettas, säger Andreas Knutar, andelslagets ordförande.

Vi har en styrelse på sju personer och det är vi som är aktiva och ser till att allting fungerar, säger Anders Knutar.


Lite bakgrundsfakta är kanske på sin plats. Maxmo-net, hette tidigare Maxmo antenn andelslag och såg till att Maxmoborna hade möjlighet att se på tv. Men tiderna och tekniken förändras konstant. När fler och fler började koppla upp sig på internet så beslöt Antennbolaget att de ville vara med och hjälpa till med att koppla upp Maxmo mot hela världen.

– Vi var lite allergiska mot storbolagen. Vi ville ha något eget som vi själva kunde kontrollera, därför valde vi att satsa på eget internet. Vi såg ingen annan möjlighet än att satsa på fiberkabel. 2012 tog grävskopan sitt första tag och vi började dra ut fiberkabel, säger Knutar.

Fiberkabeln går från Alucar ner till Tottesund och ut till Kärklax, och förbindelse finns även till Oravais och Malax via Vörå. Styrelsen har lösa planer på att utvidga nätet mot Vassor. Orsaken till att det tar stopp vid riksvägen är byråkrati och kostnader. Det är inte helt enkelt att gräva ner kablar som går under riksvägar.


I dag har andelsbolaget kring 150 kunder (hushåll) uppkopplade på fibernätet. Men kunder är egentligen fel benämning. Alla som är uppkopplade på Maxmo-net äger en del av bolaget.

Något förenklat kan man säga att när en Maxmobo vill kolla Facebook, går en signal från husets modem till servern under Marielund, som i sin tur skickar signalen vidare till Vörå centrum, som slussar signalen till Vasa vidare till Malax, som kommuicerar med JNT som tar emot signalerna från Facebooks server.

Här är servern som ger internet åt 130 Maxmobor.


Datan som skickas från Facebook server åker samma väg tillbaka till husets modem. Det hela sker på tiondelssekunder. När man tänker på det är det en häpnadsväckande teknik. Men något som är ännu mera häpnadsväckande är att Maxmo-net drivs på talkokraft.

– Vi har en styrelse på sju personer och det är vi som är aktiva och ser till att allting fungerar. Mindre fel kan vi åtgärda själva, men händer det något större, som till exempel vid åska, så tar vi in underleverantörer. Andelslagets mål är vi inte ska prestera någon vinst över huvudtaget.

Vad kostar det att koppla upp sig på Maxmo-net?

– Anslutningsavgiften är 1400 euro för nya hushåll. Jag själv har både tv och internet från Maxmo-net och för det betalar jag 100 euro i kvartalet. TV är ungefär 15 euro i månaden och internet är 20 euro i månaden, säger Knutar.


Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.