Rymdfarkosten Osiris-Rex är på väg tillbaka till jorden. Men ett ganska angenämt problem har inträffat. Det kritiska uppdraget – att samla in partiklar från asteroiden Bennu – lyckades lite för bra.

Nu läcker en del av partiklarna från testet ut i rymden, då Osiris-Rex efter sin snabblandning på asteroiden samlat in så många och stora bitar, så att den flik som är designad för att hålla proverna på plats inte kan stängas helt och hållet, skriver CNN .

Därför läcker det ut stoft och grus ur små hål som bildats mellan bitarna.

Osiris-Rex fyra år långa resa från jorden till Bennu, 330 miljoner kilometer bort, hade som uppdrag att samla in minst 57 gram material, men forskarna tror att rymdsonden lyckades få med hela 400 gram.

"Även om vi kanske måste snabba på för att packa lasten, så är det ett angenämt problem. Vi är så spända på att se hur vad som verkar vara ett rikligt prov kommer att inspirera forskare i årtionden bortom detta historiska tillfälle", säger Nasas Thomas Zurbuchen i ett uttalande, enligt AFP.

Nasa tror att tillräckligt kommer att finnas kvar när sonden kommer tillbaka till jorden år 2023, för att forskarna ska kunna få en uppfattning av hur solsystemet och dess kemiska sammansättning såg ut för miljarder år sedan.