Om coronaläget i Södra Österbotten fortsätter vara lika lugnt som det är nu återgår sjukvårdsdistriktet sannolikt till den så kallade basnivån. Det skriver distriktet i ett pressmeddelande på måndag förmiddag.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) klassificerar epidemiläget i tre faser: basnivå, accelerationsfasen och spridningsfasen. Basnivån motsvarar läget i Finland under högsommaren 2020, och innebär att incidensen är låg och att sjukdomsfallen är få och av inhemskt ursprung.

Den regionala coronasamarbetsgruppen Nyrkki kommer att diskuterar rekommendationerna för mars månad på sitt möte på torsdag.


Ett nytt fall i helgen

Det är totalt 158 personer som konstaterats smittade av coronaviruset i Södra Österbotten sedan pandemins början. Några patienter vårdas för tillfället på sjukhus, uppger sjukvårdsdistriktet.

Under helgen konstaterades ett nytt fall. Det fallet har koppling till en tidigare smittkedja och den smittade personen befann sig därför redan i karantän när hen testade positivt.

Totalt 37518 prover har tagits i Södra Österbotten sedan i våras. På söndagen var det 124 personer som testade sig för coronaviruset.