I likhet med många andra städer har Vasa skaffat overallkameror åt parkeringsövervakarna eftersom hotfulla och riskfyllda situationer har blivit allt vanligare. Det berättar staden i ett pressmeddelande. 

Med hjälp av kamerorna vill man förbättra parkeringsövervakarnas arbetssäkerhet och minska på det störande beteende som riktas mot dem.

"De allvarligaste situationerna har eskalerat till och med i påkörningsförsök och dödshot."

Jukka Talvi

Kommunteknikens direktör i Vasa

 

Vid Vasas parkeringsövervakning har incidenter förekommit nästan varje vecka och brottsanmälningar har gjorts. 

"Parkeringsövervakare har hotats med våld, i deras arbetsredskap har man försökt ta tag i och följt efter dem antingen till fots eller med bil. De allvarligaste situationerna har eskalerat till och med i påkörningsförsök och dödshot", berättar kommunteknikens direktör Jukka Talvi i pressmeddelandet. 

Kamerorna togs i användning i Vasa i juli och de har haft en positiv inverkan. 

"Parkeringsövervakarna har tyckt att användningen av kamera är bra. De första erfarenheterna har visat att de hotfulla situationerna har minskat och redan vetskapen om kamerorna hjälper till att hålla diskussionen saklig", säger Talvi.

Overallkameror har redan tidigare tagits i bruk bland annat i Åbo, Kuopio och Nyslott. Det material som sparas i kamerorna har varit till stor nytta också i de fall då saken har utretts i efterhand.

Kamerorna tar inte bilder hela tiden utan är i beredskapsläge och kan sättas på snabbt om det behövs. Kamerorna sparar även retroaktivt, det vill säga även det första mötet med kunden sparas, fastän kameran sätts på mitt i.

Enligt staden har lagstiftningen och dataskyddet beaktas noga i användningen av kamerorna.  Eftersom parkeringsövervakarna i regel jobbar på offentliga platser och därför krävs inte samtycke av den som blir fotograferad. Videoinspelningarna raderas permanent efter 30 dygn om det inte finns någon juridisk grund för att inspelningen ska sparas för en längre tid.

Parkeringsövervakarna är tjänsteinnehavare och skyddas av samma paragrafer i strafflagen som poliserna.