Totalt fyra nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det uppger distriktet på sin webbplats på tisdag förmiddag.

I går, måndag, rapporterade man om tre nya fall.

Enligt sjukvårdsdistriktet har incidenstalet för de två senaste veckorna nu sjunkit till 56 smittade per 100 000 invånare. På måndagen var incidensen 62.

Österbottens coronasamordningsgrupp möts i dag igen. Gruppen kommer bland annat att se över bestämmelserna om de stramare rekommendationer som hittills gällt i Larsmo, Jakobstad, Pedersöre och Närpes.

Rekommendationen i dessa kommuner fram till den 13 november är att högst 10 personer får delta i privata tillställningar, medan gränsen är 20 personer i de övriga kommunerna i sjukvårdsdistriktet. 


 

Läget under kontroll

Chefsöverläkare Peter Nieminen sade på måndagen att läget i sjukvårdsdistriktet är under kontroll:

– Den senaste tiden har det lugnat ner sig riktigt bra. De allra flesta som insjuknat har varit så kallade sekundära smittor, alltså sådana som redan är i karantän. Men det är absolut inte över ännu, så vi får nog vara på tårna ännu.

– Den senaste tiden har det varit flera fall i norr, de flesta i Jakobstadsregionen. Men också där har de jobbat riktigt bra, så även där är läget ganska lugnt, sade Nieminen. 

LÄS OCKSÅ: Coronaläget i Vasa, Korsholm och Vörå beskrivs som lugnt – "Men vi är fortfarande på tårna"

LÄS OCKSÅ: Fyra nya fall av covid-19 på Malmskas område – förra veckan togs 820 tester


Över 1000 fall sedan våren

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 1015 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Totalt har 23911 prover tagits sedan pandemins början. På måndagen var det 234 personer i distriktet som testade sig för coronaviruset.

Vasa centralsjukhus fungerar för tillfället som normalt, men är i höjd beredskap på grund av pandemin.