Regeringen håller en presskonferens nu klockan 10. Då kommer statsminister Sanna Marin (SDP) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att informera mera om vad regeringen förhandlade om i går.

Regeringen möttes i går på eftermiddagen för att diskutera coronasituationen. På agendan stod bland annat en epidemiologisk översikt och en juridisk översikt av förutsättningarna för att aktivera beredskapslagen. När Marin anlände till Ständerhuset sade hon till Yle att regeringen skulle gå i genom i vilken situation det kunde bli aktuellt att aktivera beredskapslagen. Hon poängterade dock att det inte är läge för det ännu.

Helsingin Sanomat, som tagit del av en promemoria från statsrådets kansli, skriver på torsdagen att Finland nu är nära undantagsförhållanden men att det inte finns något behov av dem i nuläget. I promemorian konstaterar man dock att "coronaviruspandemin kan förvärras snabbt, och då räcker myndigheternas normala befogenheter inte till".

Det blev i går klart att hela Nyland nu befinner sig i epidemins allvarligaste fas, den så kallade spridningsfasen.


Efter regeringens info kommer Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet att hålla sin coronaöversikt. I den deltar ministeriets kanslichef Kirsi Varhila och THL-direktören Mika Salminen.

Nyhetsbyrån SPT rapporterar direkt med start klockan 10.