Varken Social- och hälsovårdsministeriet eller Institutet för hälsa och välfärd har några planer på att skapa ett register på de finländare som vägrar vaccinera sig mot coronaviruset, rapporterar tidningen Lapin Kansa.

Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa meddelade på måndagen att landet har för avsikt att grunda ett register på dem som vägrar ta coronavaccinet.

"Vi har inte diskuterat behovet av ett register på dem som vägrar vaccinera sig. Vi ser med hjälp av det nationella registret täckningsgraden i landskapen, sjukvårdsdistrikten, hälsocentralerna och kommunerna. De här uppgifterna kan vid behov samköras med befolkningsregistrets uppgifter, säger överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd till Lapin Kansa.

Det är frivilligt att vaccinera sig mot coronaviruset i Finland. Kommunerna svarar i praktiken för vaccinationsprogrammet. Uppgifterna om dem som har vaccinerats förs in i det nationella Kanta-registret.

Vaccinationerna mot coronaviruset började i söndags i Finland. Den här veckan beräknas cirka 40 000 vaccindoser levereras till landet. Europeiska läkemedelsverket väntas behandla försäljningstillståndet för Modernas coronavaccin nästa vecka.