Lokalt
31.10.2014
En cocktail till halloween
Halloween står för dörren. Tuomas Paavola på Fontana i Vasa ger sina bästa drinktips för halloweenfesten.
Tuomas Paavola jobbar sedan augusti som restaurangchef på Fontana Club i Vasa.
Hans stora passion är att blanda cocktails och han deltar ofta i olika tävlingar, för några veckor sedan i de finländska mästerskapen för barmästare.
I dag bjuder han oss på några av sina bästa tips på drinkar för halloween-festen.
Brukar du själv fira halloween?
– Nej, faktiskt inte. Det är en så pass ny högtid för mig, och så brukar jag oftast jobba då. Men på barerna brukar vi ha halloweentema, med till exempel olika specialdrinkar.
Berätta om de drinkar du komponerat ihop här.
– Utgångspunkten är att de ska vara enkla att göra, man ska inte behöva handla hem en massa olika alkoholsorter.
– Barnen tycker säkert det är roligt om lemonaden serveras i en pumpa, men för vuxna är det kanske inte lika viktigt, så i de vuxna drinkarna har jag satsat mera på smakerna och på att få fram temat med hjälp av färger.
Pumpkin Lemonade
(för cirka fyra personer)
cirka 1 dl sockersirap
cirka 1 dl citronsaft
2 dl vichyvatten
cirka 1 dl Sprite
Tuomas kommentar: Traditionell amerikansk, hemgjord lemonad helt utan alkohol. Den här är väldigt enkel att göra. Börja med att karva ur pumpan. Blanda ingredienserna och häll i den urgröpta pumpan. Låt sedan stå i kylskåpet i ungefär en halvtimme så att drycken blandar sig med pumpasmaken. Tillsätt isbitar.
Bloody Halloween
1 matsked granatäpple
1 matsked svartvinbärsgele
4 cl tranbärsjuice
2 cl citronsaft
1 cl sockersirap
4 cl gin
krossad is
Tuomas kommentar: En all day-drink som fungerar perfekt som sällskapsdryck. Granatäpple är faktiskt min personliga favoritingrediens i cocktails. Man kan också göra den här i en kanna. Att använda shaker är inte ett måste, men blanda ingredienserna bra. Dekorera med granatäpplekärnor.
Daddy’s Halloween
Bourbon
2 teskeder sockersirap
1 klyfta blodgrape
mycket is
Tuomas kommentar: En old fashioned-inspirerad drink som är jätteenkel att blanda till. Sätt blodgrapeklyftan i botten på glaset och tryck ut saften. Blanda till resten och häll i glaset. Tillsätt is. Hemligheten är att låta den smältande isen späda ut drinken.
Devil’s Passion
8 stycken pepparkorn
1 mogen passionsfrukt
2 cl sockersirap
1 hel lime
4 cl ljus rom
Tuomas kommentar: En typisk aperitif som passar bra innan middagen. Rimma glaskanten med en blandning av salt, socker och svartpeppar, det tar fram smaken på drinken bättre. Hacka pepparkornen, gröp ur passionsfrukten och blanda med resten. Det blir en jättebra balans mellan passionsfrukten och pepparn. Mal lite peppar över.
sockersirap
Koka upp:
1 kilogram socker
0,7 dl vatten