Israeliska stridsflygplan anföll under natten till onsdag positioner vid en gränsövergång mellan Syrien och Irak, längs med den stora motorväg som förbinder huvudstäderna Damaskus och Bagdad.

Det är ett i raden av israeliska angrepp i Syrien de senaste veckorna och enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar strider i Syrien från Storbritannien, är det det klart dödligaste.


57 personer dödades vid totalt 18 anfall mot militära mål och posteringar, enligt SOHR:s uppgifter. Människorna beskrivs dels som syriska regeringssoldater och dels som irakiska och afghanska medlemmar i miliser som verkar med stöd från Iran.

Enligt Syriens statligt kontrollerade medier anföll israeliska flygplan också staden Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) och området Albu Kamal.


Israels upptrappning sker före ett maktskifte i USA, där den tillträdande presidenten Joe Biden inte väntas ha en lika konfrontativ inställning till Iran som sittande president Donald Trump.

Den israeliska militären kommenterar i regel inte angreppen. Under förra året anföll Israel fler än 500 mål i Syrien, enligt israelisk utsago.