Den senaste veckan har sammanlagt nio fall av covid-19 konstaterats inom Soites område och största delen hör till smittkedjan från Northvolts fabriksbygge i Skellefteå. Där har man också konstaterat fall av den brittiska mutationen.

De senaste 14 dagarna har 21 fall konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, vilket ger en incidens på 25,6 fall per 100 000 invånare. 

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen konstaterade på onsdagen att coronaläget ändå som helhet är lugnt i distriktet och ingen person vårdas på sjukhus på grund av covid-19. Därför blir Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt kvar på epidemins utgångsnivå. Det här är den lindrigaste fasen.

Det här beslutet tog gruppen eftersom personer som är i karantän på grund av Skellefteåsmittan testas innan de släpps ur karantänen och Soite anser att man har bra koll på smittkedjan. Dessutom har alla arbetare hållit karantänen bra.

Inom Soite har man nu vaccinerat de som bor på äldreboenden med heldygnsomsorg och vaccineringen av 80-plussare har inletts.

De restriktioner och rekommendationer som är i kraft inom distriktet gäller till den 28 februari.

Myndighetsgruppen har sitt nästa möte om en vecka.