Anton Ewald har medverkat i Melodifestivalen flera gånger – först som dansare, sedan som artist, låtskrivare, producent och koreograf. Senast han själv stod på scenen som bidragets huvudperson var 2014 med låten "Natural". Men årets omgång är någonting helt annat än han är van vid: distans, avståndslarm, febermätningar och handsprit präglar hela säsongen.

– Jag är positivt överraskad av hur coronasäkert det är, jag var lite orolig. Man vill inte bli sjuk nu, det hade känts fruktansvärt, säger Anton Ewald.

Anton Ewald tävlar med bidraget


"Vågar inte tro"

Men med coronasäkerheten kommer även mer avstånd till de andra deltagarna. Det vanliga "sköna artisthänget bakom kulisserna" uteblir av naturliga skäl, och Anton Ewald tror att distansen kan ha effekt på framträdandet.

– Men jag ska göra allt i min makt för att det inte ska påverka mig, säger 27-åringen.

Förutom att sjunga låten "New religion" har Anton Ewald även skrivit bidraget och gjort koreografin – dessutom dansar han. Efter den första repetitionen är han försiktigt positiv.

– Det är som ett första rep ska vara, man ska känna på allting och se hur det ser ut. Jag tycker att vi har en bra utgångsposition, säger han.

Anton Ewald är en av deltävlingens förhandsfavoriter, men själv tror han att det kan gå hur som helst.

– Jag vågar inte tro någonting, men jag hoppas såklart på det bästa. Alla som är med och tävlar är svinduktiga, jag har smyglyssnat lite och det låter jättebra, säger han.

Dotter.


Tror på sig själv

En av veckans debutanter i tävlingen är Julia Alfrida, som knep en plats i Melodifestivalen via Sveriges Radios musiktävling "P4 Nästa". Hon tävlar med bidraget "Rich".

– Det är jättekul och spännande, allting är nytt. Mycket sitter där det ska, nu är det bara att finslipa. Mycket handlar om att jag ska slappna av och ha kul på scenen, säger hon.

Förutom Anton Ewald ställs hon mot en av tävlingens stora förhandsfavoriter, Dotter. Men att gå vidare är inte det viktigaste, framhåller hon.

– Huvudsaken är att jag har kul och att numret och låten framförs på det sättet som jag har tänkt. Hur det går tävlingsmässigt är svårt att veta, men jag tror på mig själv, säger hon.