Totalt nio nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på måndagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2099 personer. 

Under förra veckan konstaterades sammanlagt 104 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Av dem var ungefär 70 procent Vasabor, uppgav stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta på söndagen.

Läs också: Majoritet av veckans fall hör till Vasa – "Risk för stor smittspridning kommande veckor"
 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på måndagen 114 vilket är en liten ökning jämfört med söndagen då incidensen var 111.

Under söndagen var det 203 personer som testade sig för coronaviruset i Vasa sjukvårdsdistrikt.


13 000 har fått första vaccindosen

Enligt THL:s vaccinationskarta är det nu 13226 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet. 1212 personer har fått båda doserna. Kartan uppdateras med fördröjning.

I landet som helhet är det nu 370 000 som fått den första vaccindosen, och 81 000 som fått båda doserna.


Ny maxgräns för sammankomster

Från och med i dag, måndag, gäller också en ny rekommendation i Vasa sjukvårdsdistrikt: Man bör inte vara fler än sex personer som träffas samtidigt – speciellt inte inomhus. Rekommendationen är i kraft under hela mars månad och gäller privat verksamhet i alla åldersgrupper i alla kommuner som hör till sjukvårdsdistriktet.

Läs också: Ny rekommendation: Inte fler än 6 personer bör samlas samtidigt – speciellt inte inomhus

För att minska antalet kontakter rekommenderar Österbottens coronasamordningsgrupp också att "distansarbete alltid ska användas i mån av möjlighet, att munskydd ska användas fullt ut och att vuxnas hobbyverksamhet i grupp ska sättas på paus".

Från och med i morgon, tisdag, gäller gränsen på sex personer även för offentliga sammankomster i Vasa sjukvårdsdistrikt. Detta enligt beslut från Regionförvaltningsverket. Även den begränsningen är i kraft fram till den sista mars.