I presskonferensen på torsdagsmorgonen deltar statsminister Sanna Marin, vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko, justitieminister Anna-Maja Henriksson, inrikesminister Maria Ohisalo, undervisningsminister Jussi Saramo samt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

På plats finns också experter från social- och hälsovårdsministeriet och från Institutet för hälsa och välfärd.


Enligt Helsingin Sanomats uppgifter har statsminister Sanna Marin kallat in landets högsta beslutsfattare till ett möte om coronarestriktionerna klockan 12 på torsdagen. Det kan tolkas som ett tecken på kommande undantagslag.


Sent på onsdagskvällen fortsatte regeringens förhandlingar om hur kampen mot coronaviruset ska gå vidare. En presskonferens är utlovad till torsdagen.

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter har statsminister Sanna Marin kallat in bland andra riksdagens talmän, ordföranden för riksdagspartierna och riksdagsgrupperna och samtliga ministrar till ett möte klockan 12 på torsdag. Då kommer frågan om att ta till beredskapslagen för att kväsa viruset att tas upp till behandling.


I huvudstadsregionen vill Institutet för hälsa och välfärd förhindra smittspridning i restauranger, gym och liknande privata företag, rapporterar Yle. För att kunna tvinga fram begränsningar i öppethållningstider eller antal kunder, måste beredskapslagen tas i bruk, eftersom inga andra lagar ger regeringen tillräckligt stor makt.

Men en sådan nedstängning av samhället, skulle göra det svårt att genomföra kommunalvalet enligt planerad tidtabell. Den här frågan bidrar till att dra ut på regeringens förhandlingar.


Enligt Ilta-Sanomats uppgifter, är det särskilt Centern och Svenska folkpartiet som motsätter sig tanken på att restriktionerna skulle vara lika hårda i hela landet, oberoende av hur det lokala smittläget ser ut. Centerns linje har varit, att om samma regler ska gälla för hela landet, måste de vara mildare. Om restriktionerna däremot varierar beroende på smittläge, kan hårdare tag tas i de sjukvårdsdistrikt som är värst drabbade.


Uppdaterad onsdag klockan 22.52 med information om torsdagsmorgonens presskonferens.