– Det var ett felaktigt beslut att vi valde ut Belarus som en del av den internationella juryn. Situationen för fria medier är mycket allvarlig i landet. Vi har därför valt att ersätta jurygruppen från Belarus med en jurygrupp från Storbritannien, säger Melodifestivalens tävlingsprodcent Karin Gunnarsson i ett uttalande på tävlingens webbsida.

De åtta jurygrupper som medverkar i Melodifestivalen i år är Albanien, Cypern, Frankrike, Island, Israel, Nederländerna, Schweiz och Storbritannien. 

När finalen i årets Melodifestival sänds på lördag 13 mars går den att följa även på engelska. För första gången ska SVT ha en livesändning på SVT Play med kommentatorer som pratar engelska: svenska Bella Qvist och engelska Olivia Le Poidevin. Sändningen går att ta del av både i Sverige och internationellt.

"Att sända Melodifestivalens final med engelsk live-kommentering, är ett helt nytt kapitel för hur vi kan nå ut med Melodifestivalen, både i och utanför Sverige", säger projektledare Anette Brattström i ett pressmeddelande.