Just nu är poddarna på Vasabladets, Österbottens Tidnings och Syd-Österbottens sajter tillgängliga för alla. 

Bland de poddar som nu blir öppna för alla finns Vasabladets nyhetspodd "Bakom rubrikerna", som utkommer varje vecka. Podden ger en möjlighet för lyssnarna att effektivt ta till sig nyheter och ger samtidigt kunskap och fördjupning i aktuella ämnen. 

Hittills har nästan 20 avsnitt av nyhetspodden publicerats. 

– Podcasten "Bakom rubrikerna" tar vår nyhetsjournalistik till en annan plattform och fyller behovet av att ge nyhetsuppdateringar och olika perspektiv i ett format som vi vet att efterfrågas i dagsläget, säger Patrick Sjöholm som är redaktör för nyhetspodden. 


Podden lyfter fram en mängd olika ämnen från Vasa, Österbotten eller världen, från politiken, närings- eller kulturlivet. Det gemensamma är att de är i nyhetsfokus.

Andra poddar som nu blir tillgängliga för alla är ÖT Sportens Fotbollspodden (endast ÖT), VBL Historia, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademis "Världens bästa skola" och Folktingets podd "Finlands nästmesta språk". 

– Det känns fint att ge folk möjlighet att ta del av poddarna som jag hoppas ger nya insikter, kunskap samtidigt som vi ökar räckvidden och förhoppningsvis når ut till nya målgrupper. 

Målet är att nyhetspodden "Bakom rubrikerna" framöver ska publiceras på andra plattformar där poddar finns. Bland annat "Fotbollspodden" finns redan på Apple Podcaster.