Smittkedjorna från onsdagens fall är utredda och alla exponerade har kartlagts. Ett av fallen gäller en fotbollsspelare i GBK och hela laget har satts i karantän.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen hade möte på onsdagen och konstaterade att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt fortsätter på epidemins utgångsnivå. Det här eftersom coronaläget är så pass lugnt.

Förra veckan konstaterades sammanlagt 11 coronafall i distriktet och det är 0,5 procent av de 1586 tester som togs. Incidensen, alltså förekomsten, per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är 28. Smittkedjorna har kunnat spåras till 100 procent den senaste tiden.

Just nu vårdas ingen covidpatient på Möcs.

Myndighetsgruppen förlängde alla restriktioner och rekommendationer till den 31 mars. De mest centrala är att inga privata samlingar med över 10 personer rekommenderas, att det inte ska ordnas någon hobbyverksamhet inomhus för vuxna och att barn och unga i ålder 0-20 får fortsätta med sin hobby i grupper på max 20 personer.

Simhallen, bibliotek och övrig liknande verksamhet fortsätter hålla öppet med vissa specialarrangemang.

Munskydd rekommenderas i skolorna för årskurs 7-9 och andra stadiet.

Soite meddelar att Kronoby ska följa Soites rekommendationer när det gäller skolorna, medan restaurangerna berörs av beslut som tagits på landskapsnivå. Det innebär att skolorna i Kronoby får ha närstudier, medan restaurangerna endast tillåts ha take away-verksamhet.

Regionförvaltningsverkets förbud mot offentliga samlingar för fler än 20 personer gäller i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt till den 31 mars.